Zimska tehnikalija No1.: Mala šola zakrivljenosti
December 7, 2015   //   By:   //   Vsebine, Domače novice, Snowboard, PRODUKTI, Novice   //   No Comment

Mimo so časi, ko si v trgovini pred polico novih boardov razmišljal: koliko velik, koliko trd in kakšne barve. Dandanašnji lahko izbiraš med dilami vseh mogočih oblik, trdot, vrst robnikov in ”nakrivljenosti”. Vsaka kombinacija ima svoje prednosti in slabosti. Za lažjo predstavo, boljšo odločitev in večjo zabavo pri furanu beri prvo letošnjo SNOW tehnikalijo – malo šolo nakrivljenosti!

1.    Tradicionalni Camber:

”Navzgor nakrivljena” tradicionalna dila, ki je do pred nekaj leti veljala za bolj ali manj edino opcijo. Čeprav je popularnost tradicionalnim camber dilam pred nekaj sezonami zelo padla, to še ne pomeni, da je snowboarding 30+ let živel v popolni zmoti. Camberji so odlični za furanje:

–       kickerjev,

–       prog

–       tehnično zelo zahtevnih/strmih freeride linij,

–       halfpipe-a,

–       carving.

Malo manj domače se camber deske (oziroma njihovi lastnik) počutijo na railih, v celcu in v spomladanski brozgi.

2.    Rocker:

Rocker deske slišijo na več imen: ”Banana”, ”Reverse Camber”, ”Anti Camber” itd. Kot čivkajo že vrabci na strehi, gre za popolno nasprotje zgoraj opisanemu tradicionalnemu Camberju, kar ima svoje + in -. Dila ni agresivna, robniki ne grabijo, fura se lahkotneje, po celem snegu dobesedno surfa. Rocker dile so odlična izbira za:

–       Nadobudne brusilce railov a.k.a. jibberje,

–       začetnike,

–       powderhunterje,

–       rekreativne ”weekend warriorje”

–       skejterje, ki čez zimo zamenjajo podlago.

Rocker dile ne gre priporočati slalomistom, hardcore carverjem, nadobudnim pipe-rajderjem in ljubiteljem trdih ledenih prog.

3.    Flat Rocker

Najbolj opazno značilnost boardov te sorte nam pove že ime samo. Flat rocker oziroma zero camber, kot ga poimenujejo nekateri, označuje deske, ki so zelo preprosto – ravne.

To pa še ne pomeni, da so brez koristi, brez veze ali brez karakterja. Flat se je skozi leta izkazal za odličen kompromis med rockerjem in camberjem, saj ima lastnosti obeh. Flat je odličen za:

–       park,

–       progo,

Dilam te vrste od časa do časa očitajo, da so za vse OK, za nič pa niso najboljše, a to je stvar posazmenikove presoje.

4.    ”Hibridi”

Kaj se zgodi, ko začnemo mešati značilnosti vseh prej opisanih vrst dil? Nastajati začnejo zanimivi “križanci”. Obstajajo v prenekateri kombinaciji, da ne bomo dolgovezili, si poglejmo najbolj pogoste:

–       “Rocker-Camber-Rocker”: kombinacija, ki naj bi povzela vse najboljše lastnosti nasprotnih si krivin. Tradicionalni camber med nogami omogoča dober oprijem robnika tudi na trdi in drseči podlagi, rocker proti nosu in repu deske pa lahkotne nose- in tailpresse.

–       “Camber-Rocker-Camber“ a.k.a. Gulwing Rocker: Dobesedna ”switch” situacija prejšnje. Tudi ta oblika jemlje in združuje ”vse” dobre lastnosti tako rockerja kot camberja ter predstavlja allround profil dile.

Konec našega pregleda še ne pomeni, da nam je uspelo predstaviti vse oblike življenja med snowboard dilami. Industrija vsako leto izpljune kar nekaj novosti in potrudili se bomo, da tiste najbolj odmevne kar se da dobro stestiramo, pohvalimo oziroma pohejtamo!

PCE

Comments are closed.