Torkova tehnikalija – Dakine ABS®
December 24, 2013   //   By:   //   Vsebine, Snowboard, Tuje novice, Novice   //   No Comment

 

Torkova tehnikalija – ob koncu starega leta na Pendrekmagu enkrat tedensko uvajamo tehnični pouk! V ”torkovi tehnikaliji” bo predstavljen snowboard ”hardware”, ki tako ali drugače po tehnični plati izstopa iz povprečja.

Začenjamo s tehnologijo, ki že nekaj let pomaga ohranjati življenja zunaj urejenih smučišč. Popularnost freeride-a iz sezone v sezono strmo narašča, vse več smučarjev in borderjev  pa se tako (ne)zavedajoče izpostavlja smrtno nevarnim snežnim plazovom.

V preteklosti je bilo preživetje v plazu odvisno predvsem od surove moči posameznika, ki je s ”plavanjem proti toku” poskušal ostati nad gladino plazu, in ostalih prisotnih, ki so zasutega poskušali najti in odkopati. Dejstvo je, da so brez osnovnega lavinskega trojčka (lavinska žolna, lopata, sonda) možnosti preživetja za ponesrečenca izredno majhne, vsak dodaten kos lavinske opreme pa jih vsaj nekoliko izboljša.

Eden izmed najuspešnejših pripomočkov pri preživetju snežnega plazu je zagotovo sistem ABS®. Nemško podjetje je skozi zadnje desetletje razvilo sistem napihljivih zračnih blazin, ki v primeru snežnega plazu drastično povečajo možnosti preživetja.

Glavne komponente sistema sta dve zračni blazini in kartuša s stisnjenim zrakom, sistem pa je vgrajen v smučarski oziroma borderski nahrbtnik. V primeru plazu ”uporabnik” nahrbtnika s potegom sprožilne ročke na levi naramnici aktivira sistem. Blazini se napihneta na levi in desni strani nahrbtnika, njune funkcije pa so zavarovanje trupa in glave, predvsem pa ”plovnost”.

Na tem mestu je potrebno opozoriti na pogosto napačno razumevanje fizikalnih učinkov sistema ABS®. Sistem ne deluje po principu ”vodnega jopiča”, ki s plovnostjo materiala zagotavlja obstanek na gladini. Sistem deluje princupu ”večje ostane na vrhu” pri čimer manjši delci potonejo na v plazovino, večje stvari z večjim volumnom pa ostanejo na vrhu.  Uspešnost sistema potrjuje tudi statistika: 97 % ljudi, ki so med plazom uspeli aktivirati sistem ABS®, je plaz preživelo, 84 % od njih pa je bilo povsem nepoškodovanih.

Proizvajalcem, ki v svoje nahrbtnike vgrajujejo sistem ABS® se je pridružil tudi DAKINE. Vse lastnosti 25 litrskega nahrbtnika ABS Signal v spodnjem videu nazorno demonstrira Dakinova ekipa, več o sistemu ABS® pa si lahko prebereš tukaj

 

Comments are closed.