Splitboardi spreminjajo svet Freeride-a
December 9, 2013   //   By:   //   Vsebine, Snowboard, Tuje novice, Novice   //   No Comment

Furanje do pasu globokega, novozapadlega celca po nedotaknjenih pobočjih je nekaj po čemer hrepeni staro in mlado, ki jim je bordanje ter smučanje vsaj malo domače. Ker deviškega in nepofuranega snega v bližini žičnic in smučarskih prog vsako leto zmanjkuje hitreje, je za prvovrstno izkušnjo potrebno vzeti pot pod noge in jo mahniti v visokogorje. Smučarji to počno že od nekdaj – na spodnjo stran turnih smuči nalepijo ”pse” in odpravijo navkreber. Za deskarje pa je iskanje novih terenov od nekdaj predstavljalo spisek svojevrstnih težav.

Ob obilici svežega snega vzpon ponavadi predstavlja nekaj ur peklensko napornega in zelo počasnega gaženja v breg, ko se ti vsak korak udre vsaj do kolen. Omenjeno težavo vsak rešuje po svoje – nekateri trmasto gazimo še naprej, drugi v svoji ”bojni” opremi dodajo krplje, tretji desko obupano postavijo v kot in si kupijo smuči.

Na veliko veselje mnogih je v zadnjih nekaj sezonah deskarska industrija predstavila odlično rešitev. Splitboardi so izum, ki je združil najboljše iz obeh športov – lažje vzpenjanje v stilu turnega smučanja in neskončen užitek furanja celca s snowboardom. Za pot navzgor je desko enostavno mogoče razpoloviti po dolžini, vezi nastaviti v položaj za hojo in se po turnosmučarsko začeti vzpenjati. Na vrhu se polovici deske ponovno združita v snowboard v svoji naravni obliki in ”odbita powder linija” se lahko začne.

Tehnologija Splitboardov se od začetnih modelov z veliko pomanjkljivostmi nenehno izpopolnjuje in izboljšuje. Eden od gonilnih motorjev te evolucije je zagotovo ena največjih svetovnih legend freeride-a Jeremy Jones. Splitboard mu pomeni možnosti širiti lastna obzorja in doseči kraje, ki jih prej ni mogel niti s helikopterjem. Želja po razvoju Splitboardov je bila tudi eden izmed največjih razlogov za ustanovitev lastne znamke Jones, ki po nekaj letih na trgu predstavlja enega izmed vodilnih proizvajalcev te hibridne tehnologije.

Comments are closed.