SKATE PARK INTERVJU: Aljaž Jerman
March 9, 2021   //   By:   //   Domači, Skate, Domače novice, Vsebine, Novice, Intervjuji   //   No Comment

“Verjetno ne bomo nikogar užalili, če postavimo na prvo mesto pravkar nastalega skate parka Aljaža Jermana. Seveda so ob projektu sodelovali mnogi ljudje in tako ali drugače prispevali k celoti sami, ampak Aljo je bil tisti, ki je požrtvovalno skakal naokrog v imenu društva in vseh preostalih, ki bodo znali prostor koristno uporabiti.
Uživajte ob prebiranju svežega intervjuja in mogoče dobite navdih kako vašega župana pocukati za rokav, da vam omogoči v vašem domačem kraju nekaj podobnega.”

MF: Dajva kar na začetku, sigurno bo to vprašanje za marsikoga najbolj interesantno. Kako priti do parka v svojem domačem kraju? Vsak si ga želi in tebi oz. vam je uspelo. Kako naj se fantje lotijo? 

AJ: Kako priti do parka v domačem kraju? Uff, dobro vprašanje! Glede na moje izkušnje je to precej odvisno od lokalne politike, če želiš računati na javna sredstva, se pravi javni občinski skate park. Če imaš “veze ali poznanstva” pri kakemu županu, oz. poznaš koga, ki pozna nekoga od vodilnih na občini, potem zaprosiš, da prenese idejo o skate parku, do “odprtih” ušes. Drugače je stvar bistveno bolj komplicirana. Mi smo 16 let v Kopru spadali pod takšen režim, da je bil skate park vedno na zadnjem mestu, kljub temu, da je ravno Koper gostil legendarne Pendrek konteste, ki so bili za moje pojme najboljši skejt festivali na Balkanu. Osebno sem preživel najlepšo rano mladost na bivšem skate parku na Bonifki in odkar so ga tako rekoč čez noč odstranili, se mi je osebno podrl svet. Niti enega objekta več nismo mogli obdržati, brez da ga ne bi delavci med odvozom na odpad uničili. Iz Koprskega zavoda za šport so nam takrat povedali, da so ga porušli, ker mislijo zgraditi novega. 

Tako smo slepo verjeli ene 4 leta, pa sva potem s kolegom Adamom Hectorjem Tiddom dobesedno popizdla in si rekla, da je treba nekaj ukrenit! Ne more Koper ostati brez vsega tistega dogajanja iz zlatih časov koprskega skejtanja! Ker se bivšemu predsedniku Društva Target sk8 (sedanji ŠD Obala riders) ni več dalo s tem ukvarjati, sva se z Adamom ponudila za prevzem društva. Na seji so to člani tudi potrdili in smo tako prevzeli posle. Tedaj sva začela klicariti in pisati na vse možne kanale mestne Občine Koper. Na žalost nismo dobili nobenih konkretnih odgovorov. “Zaenkrat imamo druge prioritete” smo največkrat slišali. Jaz sem takrat celo občinsko spletno stran pregledal in iskal nekakšno luknjo, kjer bi se lahko “uštulil” skate park. Že samo par objektov na asfaltni površini, bi nam veliko pomenilo v tistem času. Nato sem osebno spremljal kaj se gradi po Kopru in zasledil, da so ob javnih razgrnitvah prostorskih načrtov možne pripombe ali predlogi izboljšav s strani javnosti. Organiziral sem peticijo “Koper potrebuje skate park” in tako smo zbrali nekaj manj kot 1000 elektronskih podpisov.

Ob javni razgrnitvi projekta športno rekracijski park Bonifika 2, ki naj bi se nahajal tik ob morju, smo se udeležili javne obravnave in podali našo pripombo oz. predlog, da se poleg odbojkarskih igrišč postavi skate park. Prisotni na sestanku so se strinjali in potem se je nekako zadeva premaknila v naslednjo fazo – projektiranje. Zdela se nam je fantastična prilika za prikazat občinarjem Venice beach California style skate park na tem območju. Ker sem osebno Davorja Miljkoviča poznal že par let, pa tudi vedel, da je mel prste vmes pri bližnjih skate parkih, kateri so se izkazali za odlične, sem ga prosil za pomoč pri tem projektu. Tako je zrisal zelo lep primerek – 900 kvadratnih metrov velikega trikotnega skate parka, katarega bi bilo mogoče umestiti v tisti prostor. Tudi občinarjem je bil njegov dizajn (bojda) všeč. Brž so poklicali šerifa župana, ki je (bojda) potrdil umestitev skate parka v projekt s “podpisom” dokumenta. Upanje je začelo naraščati in kr naenkrat je spet udaril tisti klasični izgovor o drugih prioritetah. In tako je tam nastal park z beach volleyem in otroškim peskovnikom – jasno obkoljen s tartanom, da lahko jebaći laufajo in gledajo curice, ko trenirajo odbojko hehe.

Skate park je šel tako spet v pozabo. Nekajkrat je Davor še poskusil zrihtati sestanek z direktorjem ene od priznanih ameriških firm, ki delajo skate parke. Dosegel je to, da je tip prišel iz Amerike v Koper na sestanek z županom. Župan pa je dobesedno eno uro pred sestankom odpovedal srečanje! Še zdaj ne morem opisati, koliko pritiska mi je dvignil ta dogodek. A vseeno nisem vrgel pukše v koruzo in se s kolegi zmenil, da se vseeno borimo dalje.

Trudili smo se iskati druge rešitve, ki nimajo nikakršne veze z občino. Tako smo našli priliko za postavit DIY skate park v bivšem skvotu INDE, kjer smo si s pomočjo postojnskih LEHEND iz Pumpe pripeljali nekaj njihovih odsluženih objektov iz železne konstrukcije, jih sanirali in postavili na ploščad pred vhodom v skvot. Potem smo še eno halo skvota počistli in pripravili material za betoniranje prvega koprskega DIY indoor skate parka. A na žalost je zgodba o INDEju prekmalu izgorela in nismo uspeli niti en objekt zabetonirati. V tem času se je Adam preselil v Brighton in sem moral prevzeti tako rekoč vse posle v društvu. Začel sem klicariti spet na občino, brez odgovora. Kot, da sem zadnji drek na tem svetu! Nato so se leta 2018 zgodile volitve na katerih je bivši župan končno po 16ih letih strahovlade KONČNO “spušil”. Tedaj smo začeli vse od začetka z novo oblastjo oz. županom. Takoj sem dobil posluh s strani novega župana, kateri mi je pomagal priti do besede pri ostalih občinskih uradnikih. Končno sem dobil en konkreten sestanek z vodilnimi in uspel dopovedati, da Koper nima 1 kvadratnega metra skate parka, a čez dve leti bo to postal olimpijski šport! Odkar so na občini slišali besedo “olimpijske igre” so se jim ušesa nenadoma odčepila in so takoj prisluhnili ter pospešili postopke projektiranja.

V času projektiranja smo si izborili plac na Markovcu, kjer smo si postavili rampo in nato še nekaj drugih DIY objektov. Vse je lepo teklo, dokler ni prišel čas za javno naročilo gradnje parka. Tedaj so se šele začele taprave muke. Ti moreš zdaj dopovedati občinarjem, da ne sme graditi Varis, Lesnina MG in podobni luzerji, ki nam delajo sramoto po celem svetu na področju gradnje skate parkov. Žal javna naročila potekajo tako, da ne glede na izkušnje izvajalca, zmaga najcenejši. Če hočeš res dober skate park, moreš prepričati najprej občinarje, da nekoliko prilagodijo razpis in zahtevajo testno polje bodočega izbranega izvajalca pred začetkom gradnje! Ti moraš kot predstavnik lokalne skupnosti konstantno zahtevati vpogled v projekt in soodločati o nadaljnih korakih skupaj z občino. Moram reči, da sem imel srečo, ker sem dobil mladega in razumevajočega sogovornika na občini, ki je tudi vodil projekt skate parka.

Vse pohvale za posluh in zaupanje višjemu svetovalcu za investicije na MOK Igorju Marušiču! Kljub temu, da je bil zmagovalec razpisa izvajalec, ki ni še nikoli gradil skate parka, smo z Davorjem uspeli prepričati vodilne podjetja, da bo treba poiskati ustreznega podizvajalca, sicer bodo med in po gradnji imeli hude probleme s sanacijo, kot imajo na primer v mariborskem parku. Tako smo uspeli prepričati izvajalca, da je sprejel ekipo slovenskih fantov, kateri imajo za sabo že nekaj projektov takih projektov. Vsa čast Davorju, da je spravil na kup tako dober team “šejperjev”, ki so dokazali, da vedo kaj delajo. Bravo fantje!

In tako, imamo zdaj končno park kot se šika. Nekaj v okolici je še za poštimati, a sama kvaliteta poligona je odlična. 

Nauk moje, bi se reklo, življenjske zgodbe pri pridobivanju skate parka je: NIKOLI NE OBUPAJ! 

VEDNO SE PRI ISKANJU JAVNEGA DENARJA ZA SKATEPARK SKLICUJ NA SKEJTANJE KOT OLIMPIJSKI ŠPORT IN PRIKAŽI ODGOVORNIM, KAKŠEN MORA BITI SKATE PARK, DA BO ZADOVOLJIL ORGANIZACIJO DRŽAVNIH IN MEDNARODNIH TEKMOVANJ. TUDI, ČE TI NI VŠEČ SKEJTANJE KOT ŠPORT IN SI PROTI OLIMPIJADI. JEBIGA! ŽAL TO HOČE POLITIKA SLIŠATI IN VIDETI PRAKTIČNO POVSOT. HKRATI MORAŠ PRIKAZATI OBJEKT, KOT TURISTIČNO ATRAKCIJO IN DODANO VREDNOST MESTU! PREDVSEM PA NIKOLI NE SE ZAMERITI OBČINSKI OBLASTI, ČETUDI TE VIDNO TAKO REKOČ PODJEBAVAJO S PRAZNIMI OBLJUBAMI IN SPRENEVEDANJI. RAJE OHRANI MIRNO KRI IN SPOŠTLJIV ODNOS, TAKO BOŠ DOBIL VEČ PODPORE S STRANI SPLOŠNE POPULACIJE. NAJBOLJŠE PA JE, DA VODILNIM PRIKAŽEŠ, KOGA IMAŠ ZA SABO, KI PRIČAKUJE SKATE PARK IN PREDVSEM DOBRO ARGUMENTIRAŠ ZAKAJ OBČINA SPLOH TO POTREBUJE. 

ZDRUŽI BAJKERJE, BLEJDERJE, KOTALKARKE…VSE V ENO DRUŠTVO IN DOKAŽI JAVNOSTI, DA STE EKIPA „ŠPORTNIKOV“, KI SI ŽELI PROSTOR ZA REKREIRANJE IN DRUŽENJE TER S TEM OBJEKTOM ŽIVETI IN GA SPOŠTOVATI! NA OBČINI SE VEDNO PREDSTAVI KOT ZASTOPNIK LOKALNE SKUPNOSTI OZ. ŠE BOLJE KLUBA, KI SE S TEM UKVARJA. ZRAVEN JE PA ZELO PRIPOROČLJIVO IMETI NEKOGA, KI SE SPOZNA NA OBČINSKE IN GRADBENE POSTOPKE, DA TI POMAGA PRI VSEH FAZAH PROJEKTA (HVALA DAVORJU MILJKOVIČU ZA TRUD, PA TUDI EKIPI, KI JE PARK ROČNO POŠEJPALA ZA SUPER OPRAVLJENO DELO! HVALA TUDI DOMNU STRAŽARJU ZA NAPOTKE!). 

MOGOČE GLAVNO OROŽJE PRI BOJU ZA SKATE PARK JE POSLUŽEVANJE LOKALNIH MEDIJEV, KATERI SO KRITIČNI DO MESTNE OBLASTI IN IMAJO ZELO RADI TAKŠNE NETIPIČNE ZGODBE, KOT JE BOJ ZA SKATE PARK. MARSIKATERI VODJA SE BOJI MEDIJEV IN BO NAREDU VSE, DA BI OHRANIL SVOJ STOLČEK, ZATO SE BO PREJ ALI SLEJ MORAL POTRUDITI IN NEKOLIKO UGODITI CIVILNI INICIATIVI. SICER GA ČAKA ENAKA USODA KOT BIVŠEGA KOPRSKEGA ŽUPANA. 

MF: Opiši nam park. Opiši ga za vse tiste, ki ga še niso videli oziroma obiskali. Ali pokriva vse spektre skateboardinga – od začetnikov pa do ekspertov, od krivinarjev do tehničarjev?

AJ: Dotični skate park je zasnovan na podlagi dveh javnih delavnic, ki sta potekali v Centru mladih Koper v novembru in decembru 2019. Z društvom smo v sodelovanju s podjetjem Alliance in Flowgrindlab organizirali javni delavnici z imenom “Sodeluj pri oblikovanju Koprskega skate parka“, kjer je imel čisto vsak priliko soodločati o samem dizajnu skate parka. Davor je vse ideje prisotnih na delavnicah zmetal na en kup in začel sestavljati dizajn parka z upoštevanjem EU standardov in omejeno kvadraturo (1000 kvadratnih metrov). Vzel je v zakup dejstvo, da bo skoraj sigurno potrebno skate park razširiti v bodoče, zato je dizajn temu prilagojen, a kljub temu odličen in izjemno funkcionalen. Izkazalo se je, da se je delavnica še kako izplačala in je tako skate park postal nek hibrid za vse vrste skejtanja, bmxanja in blejdanja. Se pravi v samem dizajnu najdemo objekte za tehničarje, krivinarje, street riderje, pa tudi za tiste, ki prvič stopijo na rolko. Na samem poligonu je tribuna za odlaganje stvari in počitek (ali pa za DJ-ja in sodnike na eventih), zraven je pitnik in električna omarica, pa manjša shramba pod jump boxom z železnimi vratmi na ključ. Zraven morajo še postaviti kante za ločevanje odpadkov in priklopiti reflektorje. Najbolj pomemben dodatek pa je tabla z jasnimi pravili uporabe skate parka.

MF: Tole debate imava ravno v dneh otvoritve same. Par dni nazaj ste ga, kakor covid razmere dovoljujejo, otvorili s prisotnostjo župana, jutri pa ga lahko uporabljajo še preostali. Kakšni so prvi vtisi? 

Prvi vtisi na skate parku so bili prisotni v bistvu še pred koncem gradbenih del. Osebno sem vsak dan po službi se ustavil na gradbišču, pozdravil fante in ostale gradbince, pogledal, kaj so uspeli narditi in tako spremljal vse faze gradnje. Davor mi je vedno vse povedal kaj se dogaja na gradbišču in verjamem, da je skupaj s fanti, ki so betonirali tudi zgubil en kup živcev z neveščimi gradbinci glavnega izvajalca ter neugodnim vremenom. Po tem ko se je betonaža končala, je moral izvajalec še dokončati določena gradbena dela: dilatacije, barvanje, zaščitni premazi in ureditev nasutij ter ostale okolice. To se je vleklo še praktično več kot en mesec in v tem cajtu so se valda naselili skirojisti in neumni starši, ki so preskakovali trakove in se požvižgali na opozorilne table. Osebno sem težil izvajalcu in občinarjem naj poskrbijo za varovanje objekta, sicer bodo vse sfukali preden se sploh skate park odpre. A noben se ni dovolj potrudil, da bi to preprečil.

Klinci na skirojih, mamice z dojenčki na poganjalcih, ljudje z blatnimi mountajnbajki, s tricikli in debilocikli so vsak dan lepo drajsali skate park, medtem, ko ni bilo gradbincev. Vsi ostali smo s strpnostjo in spoštovanjem čakali konec gradnje. Z ekipo iz društva smo izgubili en kup živcev, a smo vseeno nekako uspeli ohraniti mirno kri in zgolj opozarjali ljudi na table in omejitve. Poslužili smo se tudi lokalnih medijev, da bi čim širši množici dopovedali, zakaj se skate parka pred otvoritvijo ne sme uporabljati. Đabe! Eni so veselo naprej park uporabljali. To so bili v 98% skirojarji stari manj kot 12 let. S svojimi butasto narejenimi rekviziti in še bolj butastim načinom vožnje so precej sfukali betonske prehode na skate parku. Bomo vidli, kako se bo obneslo na dolgi rok, upam da ne bo potrebnih sanacij v kratkem…

Nato smo 24. 2.2021 dočakali uradno otvoritev, ki smo jo izpeljali v obliki snemanja videa za občinski medij. Zbralo se je po koronskih predpisih 10 uporabnikov, ki so predstavljali discipline katere so primerne za skate park. To so bili skejterji, bmx kolesarji, blejderji in fristajl kotalkarke. Osebno sem bil deležen poškodbe hrbta ravno dober mesec pred otvoritvijo, ko smo gradili mikro rampo na Markovcu, zato sem se šele začel počasi postavljati na rolko. Ostali pa so vsi navdušeni in hitro se učijo ter privajajo na nov skate park.

MF: Ali bo opcija nočnih sešnov? 

Zaenkrat je urnik skate parka od 6:00 do 20:00 zaradi policijske ure. Ko/če se bodo sprostile protikoronske omejitve, se bo seveda urnik podaljšalo. Pozimi bi tako lahko bilo možno park uporabljati do 22ih ali 23ih recimo, v poletnem času morda celo do polnoči. Skate park obdajajo štirje refletkorji z močjo 25000 lumnov, kateri žal še niso začutili električni tok, saj ponudnik elektrike še ni poskrbel za priklop. Trudimo se, da bi jih čimprej priklopili, da vidimo to lepoto tudi, ko sonce zaide. Z občine nam pravijo, da bodo kmalu. Držimo pesti.

MF: Kako bo z varovanjem objekta? 

Po večkratnem opozarjanju odgovornih, več živčnih zlomih, klicarjenju redarjev in policije, je Zavod za šport končno postavil varnostnika, ki je prisoten skozi cel dan na skate parku. Postavljen je tam z namenom opozarjanja prisotnih na pravila uporabe skate parka, ki smo jih izoblikovali uporabniki v sodelovanju z upraviteljem skate parka – Zavodom za šport Koper. Tiste, ki ne upoštevajo pravil (in teh ni malo), jih varnostnik lepo odstrani, da ne bi še naprej motili ostalih udeležencev. Varnostnik je prisoten komaj nekaj dni in se že pozna ogromna razlika pri furanju. 90% manj skrbi in 100% več užitka! Koliko časa bo varnostnik tam postavljen pa še ne vemo.

MF: Kaj je s tem objektom pridobilo mesto Koper? 

S tem objektom je Koper pridobil marsikaj. To je prvi objekt, ki je namenjen takim športom in je uvodni del ureditve parka urbanih športov na tej lokaciji. Naslednji bo baje pumptrack, da se ne bodo več skirojarji in zagrenjene mamice pritoževale, da nimajo svojega placa. Skate park je medgeneracijsko stičišče in odličen objekt za druženje, treninge in organizacijo tekmovanj ter ostalih prireditev. Končno ima Koper po dolgih letih razmetavanja z denarjem spet nekaj alternativnega in svežega. Hkrati pa upam, da bodo skate park razširili, saj mislim, da bo kmalu premajhen, sploh v času turistične sezone.

MF: Se obetajo kakšni organizirani dogodki? 

Vsekakor. Že snujemo skate in bmx dogodke in se prijavljamo na razpise, da bomo lahko s kakimi dodatnimi sredstvi še bolj popestrili samo dogajanje. Za letos načrtujemo vsaj šest dogodkov na samem skate parku. Prvo bo na vrsti najbrž državno prvenstvo v skejtanju, Pendrek kontest revival, Rok Simšič-Panx memorial session, Dwoba BMX jam, Cmokfest kontest in še kaj zraven. Planiramo tudi izpeljati več informativnih delavnic. V kratkem bomo z društvom začeli tudi s šolo rolkanja in bmx kolesarjenja. Smo pa kakor vsi ostali v veliki meri odvisni od protikoronskih ukrepov. Ciljamo na sproščanje omejitev v poletnem času ali mogoče že kaj prej.

MF: Ne morem mimo problematike otrok, ki se v parku učijo vozit z vsemi mogočimi igračami, ki niso v skladu s predpisi in standardi, v katere spadajo skejti in bmx kolesa. Kako se boste spopadali s temi težavami in nasprotji staršev, ki nočejo razumet, da je to poligon za treniranje in ne otroško igrišče? 

Prvo kot prvo je potrebno dati jasna navodila za uporabo skateparka. Jasno in glasno je treba razložiti in argumentirati zakaj so takšne in drugače omejitve v skate parku. A na koncu dneva, če nimaš podpore s strani redarjev ali varnostnikov se boš moral sam ukvarjati z budalami, ki ne razumejo, da ne spadajo na skate park. Samo tako lahko furaš in treniraš v miru, brez da pri vsakem spustu z benka al quorterja riskiraš poskus umora 3-letnega otroka ali biti umorjen s strani “snejkerja”. Pohvalno je, da sta se občina in zavod za šport zavedali problematike in postavili varnostnika. Smo se trudili precej z argumentiranjem in dokazi o smiselnosti takega ukrepa. Sedaj imamo varnostnika, ki je postavljen tam za še nedoločen čas, da ohranja red in mir v skate parku.

Bistvo je, da se nam ni treba več prepirati z zabitimi fotri in mamicami, ki mislijo da njihov sinček lahko sam brez čelade snejka z vsemi možnimi jajci na kolesih. Takih je ogromno in brez varnostnika bi to postal pravi otroški parkec, ki bi odganjal vse, ki si želijo v miru furati svoj primeren rekvizit. Trenutno smo z društvom tudi v fazi snemanja videa za naslovom “skate park bonton – kako se obnašati v skate parku”, katerega bomo skušali predstavili in prikazati širši javnosti. Povezava do videa bo na QR-kodi, ki bo nalepljena na samem pravilniku skate parka. Hkrati pa bi radi te nalepke šerali tudi po drugih skate parkih, kjer nimajo prepovedanih skirojev in podobnih otročarij. Trudimo se tudi za čimprejšnjo vzpostavitev pumptracka v bližini parka, da preusmerimo tiste, ki na skate park ne spadajo. 

MF: Bi dodal še kaj za sam zaključek? 

Ne morem opisati kako sem ponosen nase in na svoje soborce, ki smo se vsa ta leta tako krvavo borili za naš plac. In zdaj po 10ih letih imamo celo dva! S tem, da en je DIY, katerega smo sami ustvarili, tadrugi pa proper šit grajen po najnovejših standardih s strani specialistov betona. Zdaj iščemo samo še en plac pod streho, da bomo lahko furali tudi ob neugodnih vremenskih razmerah. Potem, mislim, da lahko umrem. Hehe 

P.S. – Pridite kaj na morje, ko bo spet možno, da sprobate zadevo! Predvsem pa želim vsem veliko sreče in potrpljenja pri borbi za skate park v vašem domačem kraju!

Comments are closed.