REPORTAŽA: WST Street Laussane 2023
September 18, 2023   //   By:   //   Vsebine, Skate, Domače novice, Reportaže, Novice   //   No Comment

“Enkrat gremo gledat tanajvišji level kontestov v živo. Enkrat, ko bo blizu.”
Ta stavek, ki se je v preteklosti parkrat ponovil in bil slišan iz treh različnih vetrov… gremo v Luzano… a gremo? Gremo!
In tako se je v parih minutah sestavila zasedba, nafilala gepek in se dobrih 9 ur kasneje znašla v Švici. In kako lepa je ta Švica. Zelena, hribovita. Pojavi se vprašanje “Kdo pokosi vso to travo?”, v glavi pa odmevajo prve vrstice klasike Smoke on the Water od znamenitih Deep Purplov, ki opevajo nesrečo ob jezeru Montreaux, mimo katerega smo se vozili kar lep čas.
Seveda smo na dolgi poti poslušali lepo glasbo, razen takrat, ko smo poslušali Mičotovo smrčanje. “Do a kickflip!” ideja med nočno vožnjo in krajšimi postanki v Italiji par ur prej ni obrodila nobenih sadov”.
Ampak sem že v štartu vedel, da bo to ena top ekspedicija – predvsem zaradi tega, ker Švica ni v EU in naši mobilni operaterji za vsak klik ali klic mastno zaračunavajo, kar pomeni še več zajebantskih pogovorov, salve smeha in bore malo nepotrebnega klikanja, skrolanja in slikanja krožnikov.

Sicer pa je bila stvar jasna že prej. S slovenskimi plačami se u “švajcerski” nimaš kej igrat turista ali po domače rečeno slovenski Hofer je najboljši sosed. Tako so gepek Jeepa s petimi zici in petimi popotniki zafilale žemlje, konzerve, sendviči in enormne količine piva.
Na destinaciji, ki je mesto Lausanne in med 11. in 17. septembrom 2023 gosti WST skejtersko turnejo z največjimi imeni, se nam (Mičo, Miro, Aljo, Milan in moja malenkost) pridruži še gasterbajter Petar and off we go. Na poti gremo mimo shoda slepih ljudi, kjer se Milan spotakne.

Po 3000 štengah na gor le najdemo kongresni center Beaulieu, tam pa pravi wow. Marko Jazbinšek pridno opravlja svojo funkcijo, znane face so povsod, tribune so polne, sonce prži 100 na uro.
Razen povezovalca dogodka (Tim O’Connor) vsi govorijo francosko in nikjer po tleh ni nobenih smeti.

Kaj pa skateboarding?
Bejbe ripajo na tretjo potenco, tipi na deseto. Polfinale 16ih punc in fantov ste lahko spremljali preko streama v živo v petek popoldne, finale osmih punc in osmih fantov pa v soboto. Epsko. To smo si vsi želeli videt od blizu in dobili smo svoje. Nyjah, Aurelien, Japonci, huronsko navijanje in povsod zadovoljni obrazi.

Sicer pa je tekmovanje potekalo v okviru glasbenega festivala Segment, ki nas s svojim programom ni premaknil. Prišli smo po skateboarding, prišli smo pasti zijala, se čudit kako obiskovalci pokajene čike nosijo v smetnjake in jih ne mečejo po tleh, kako po cestah vozijo skulirano, po omejitvah in po vseh pravilih. Mi po balkansko kršimo pravila in na festival švercamo svojo pijačo, skejtamo pred vhodom v hotel in uživamo vsak dani moment te kratke turneje, o kateri bomo debatirali še dolgo.
Merci beaucoup Lausanne!

“Prvič sem na kontestu, da ne voham čevapov.” – Milan Stupar

“A mate vi tle u Švici bankomate? – Miro Mikanovič

“Če bo Rišo Tury zmagal, bomo poslušali Zdravljico.” – Fogy

“Ajmo ženo, da nam deca neče bit gladna!” – Mitja Uhan ob nastopu Momiji Nishiye

“Te Japonke meni vse delujejo device.” – Petar Grahovac

“Kaco u faco.” – Aljaž Jerman

TEKST/SLIKE: Marko “Fogy” Žumer

Comments are closed.