REPORTAŽA: Urban Projekt 2015 – SKATEBOARDING
August 31, 2015   //   By:   //   Skate, Domače novice, Vsebine, Reportaže, Novice   //   No Comment

Pred samim začetkom novega šolskega leta se je alternativno-športno-glasbena smetana še enkrat srečala v Novi Gorici – tokrat med 28. in 30. avgustom na tradicionalnem dogajanju pod imenom Urban Projekt.

In kar takoj se premaknem na sobotno dogajanje (29. avgust), ko je bil na sporedu skateboarding. Štart smo, kot je to že v navadi, spet premaknili naprej za debelo uro, saj je ob napovedanem času stvar izgledala precej mizerno. “Kje je ves folk?!” je bilo vprašanje maloštevilnih prisotnih, a treba je bilo le pomislit na dejstvo, da se je marsikdo od nas v mega vročini počasneje kot po polžje prebijal do GO skateparka več ur. A kaj kmalu potem je prizorišče dobilo drugačno podobo – cel kup skejterjev, gledalcev, štant s hrano, pijačo in s skate dobrotami so se polnili in vse je bilo pripravljeno za začetek tekmovanja. Sodniška trojka v postavi Luka (Lucija), Davor (Hrvaška) in Fogy (Ljubljana) je zasedla svoja mesta, domača DJ dvojka Pips in Jaka (JZA) sta naša ušesa zadovoljevala s pravilno glasbo vseh zvrsti, dogajanje pa je tokrat povezoval pravi G in skejter Boby iz Ljubljane, za katerega je bil to premierni “nastop”, ki ga je opravil z odliko. Prijavnico za tekmovalce je izpolnilo 25 skejterjev – 19 starejših od 16 let in 6 mlajših od te cifre, ki so tekom dneva pokazali, da gre na njih še kako računat v prihodnosti. Vse rajderje smo pogrupirali v jam sessione po 3 rajderje na enkrat, ki so imeli na voljo 2 minuti, da prepričajo sodnike. Na koncu je med mladički na najvišjo stopničko pričakovano stopil neustavljivi Jaka Tomšič, na podiumu pa sta mu družbo delala še južni sosed Adrian Josipović, tretji pa je bil lokalni mulček Patrik Podgornik, ki je s tedna v teden boljši. Resno pazite na podmladek!

Starejšo ekipo od 16 let na gor smo po dvominutnih jamih po tri selekcionirali v deseterico finalistov, kjer so se za štart pomerili v jamu po 2 naenkrat, za sam zaključek pa je imel še vsak posameznik 2 minuti časa, da sam povozi park po svojih najboljših močeh. Ne moremo mimo dejstva, da je bil ta event tisti, ki je v skateboardingu prikazal najboljšo konsistenco in sodnikom povzročili nemalo težav, a na koncu smo se vsi strinjali, da prvo mesto pobere Timotej Lampe Ignjić, ki je finale odpeljal praktično brez napake, da drugo mesto z minimalnim zaostankom zasede slovensko/barcelonski Anglež Chris Khan, da se na tretje mesto uvrsti Jakob Vilhar, ki kljub poškodbi gležnja in s svojimi 16-imi leti še vedno upozarja nase, da na 4. mesto stopi domači predstavnik stare šole Miha Vogrinčič, ki finala sploh vozit ni želel in da na peto mesto postavimo še Tomaža Šantla, ki je povozil park po dolgem in počez in za razliko od ostalih še po diagonali.
Omenit je treba še preostale finaliste, ki so bili naravnost odlični, še posebej pa je navdušil s svežimi šestnajstimi leti Luka Božič iz Slovenske Bistrice.
Pred samo ceremonijo se je po tradiciji odfural še 15 minut trajajoč best trick sešen, ki je potekal na objektu z double-setom in handrailom. Padlo je kar nekaj super kladiv, a na koncu je bil s stotimi euri nagrajen petouvrščeni Tomaž Šantl AKA Tomzi, ki je edini fural objekt v obratni smeri in svoj nemogoč manever, ki ga je neuspešno probaval izpilit že na vsaj dveh tekmovanjih prej, odpeljal točno takrat, ko je bilo to najbolj potrebno. Iz že tako kratkega benka ne v beksajd smer preskočil polovico seta šteng v levo in stisnil par centimetrov frontside boardslajda – in ker s prvim ni bil zadovoljen, ga je šampionsko stisnil še enkrat – tokrat v popolnosti. Stotka je bila njegova, peterica A-class finalistov je pobrala svoje nagrade, mulčki tasvoje, ki so jih prispevali sponzorji dogajanja (Monster Energy, Shoe Goo, Obsešen, Cockta, Dakine, DC, Športno društvo Raketa, Mostovna in ostali, ki jih lahko najdete na plakatu eventa), za nadaljevanje večera je poskrbela ekipa požigalcev s svojim fire performansom, zaključek s partyjem pozno v noč pa so zrihtali še muzičarji iz bendov Authentics in Pigs Parlament.

Prijetno in družabno soboto so eni zaključili tako, drugi drugače, spet tretji pa smo samo še popadali v svoja domača ležišča in si nafilali telesne baterije še za naslednji dan, ko je taisto prizorišče gostilo še BMXarsko bando…

FOTOGRAFIJE sta prispevala Katarina Blažič in Uroš Rojc.

Comments are closed.