REPORTAŽA: Stari borci 2014 oziroma Dan na Mladosti
May 12, 2014   //   By:   //   Skate, Domače novice, Vsebine, Reportaže, Novice   //   No Comment

Tudi letos je končno prišel ta dan, ko se stara, nekdanja elita slovenskega skateboardinga, nabere na enem mestu, poskejta, se podruži, pokramlja o vsem starem, po grlu spusti pivo, dva ali več, etc…

Tekočega leta 2014 je to čast dobilo mesto Velenje, katerega ni brez okrepčevalnice Mladost in ga ni tudi brez Boštjana Čukurja, estradi in neestradi poznanega pod vzdevkom 6 Pack Čukur, ki je glavni krivec, da se je na tisto lepo soboto, 10. maja, zgodilo vse to, kar se je pač moralo zgoditi.

10. maj torej, dan, topel dan oziroma vroč dan, ki je na cestah oziroma na cesti, ki vodi proti Velenju, marsikomu jebal mater, ko je na vsakem koraku nastal zastoj zaradi čiščenja tunelov, špricanja črt, asfaltiranja in ostalih nujno potrebnih opravil v soboto popoldne, ko je pot od Ljubljane pa do prizorišča skate dogajanja trajala skorajda 2 polni uri.

Ob prvih “živjo” do naslednjih “fakof gužva” so obrazi kmalu dali vedet, da je dolgčas na cesti preteklost in da sledi rolkarija. Kmalu se je zanetil sešen pred bližnjim kulturnim domom, kjer je bil najbolj neustavljiv Tadej Skrbiš, ki se je po operativnem posegu v polnem slogu vrnil na skejt, nadaljevali pa smo v še večjem številu pred nekdanjo Namo, kjer je vseskupaj izpadlo kot nekakšen demo cca desetih glav. Dalaj Eegol, nekoč poznan predvsem kot reper Ali-En in sedaj kot Recycleman, je samega sebe presenetil z impossiblom na 2 štengi, Cile je bil povsod, Luka Pen je flipal gor in dol, prav tako prej omenjen Tedi, sam sem flipnil na manual na 2 štengi in na koncu izstisnil še backside 180 ven, Matej Stöger, ki ni starina, je stiskal stare trike, Tine Lugarič, en od štajerske peterice Tekochee Kru pa je s filingom grindal dolgi ledg brez pristanka in povedal, da je grajndat fulfajn.

“Veleje” mesto, ki je gostilo event v sklopu še vedno trajajočega festivala Dnevi mladih in kulture, ki teče pod organizacijo šaleškega študentskega kluba, je postreglo s popoldanskim zaprtjem ceste pri okrepčevalnici Mladost, kjer so na hitro zrastli skate objekti iz bližnjega skateparka. Asfaltirana podlaga je bila boljša za samim kvoterpajpom, kjer so padali flat triki starih in mladih, gejmofskejti, druženje s podmladkom, medtem, ko je na t.i. glavnem prizorišču vse skupaj delovalo kot drsališče – flat, ki je bil daleč od odličnega, je drsel, drseli so objekti, ki so preoblečeni v kovinske plošče, zdrsnilo je marsikomu na štirih koleščkih, sem in tja je super “zadišalo” po jajcih iz bližnje oštarije, vseskupaj pa je delovalo naravnost odlično!

Mladci so pokazali, da gre nanje računati v prihodnosti, starih, ki jih je letos manjkalo več, kot bi sami utegnili pomislit, smo se pozabavali v stilu skejtanja iz 90ih, kjer niso bili pogrešljivi bonelessi, fastplanti, early grabi in nepogrešljivi pressure in late flipi, gmota po imenu Rok Konečnik, se ni ustavila niti za sekundo, sami sebe oziroma drug drugega smo nagrajevali z aplavzi in nagradili z arhivskimi nagradami, ki jih je v obliki old school decka in Airwalk ter nekoč ultra popularnih Axion šuhov prispeval Obsešen, Cockta je vse prijavljene dodobra napojila, da smo lahko prebrodili skozi sončen dan, ki pa se je razvil v odlično noč, ko je bil čas, da na samo streho Mladosti stopijo domači thrash metalci Kaoz, ki so bili odstotni polnih 6 let, ki so na legendarnem kontestu v Velenju že igrali daljnega leta 1998 in so se združili prav zato, da udarijo na današnji večer, ki je bil poln ljudi vseh oblik in starosti. Njihovo odsotnost in ponovno združenje je zaznamoval množičen obisk oboževalcev iz praktično vseh regij, čupe so mahale gor in dol, levo ter desno in so dosegle največjo hitrost in množičnost ob spominu na pokojnega Jeffa Hannemana iz Slayerjev, kateremu so namenili štiklc Raining Blood. Po njihovem nastopu se je veselje nadaljevalo v vseh oblikah in smereh, na oder je stopil 6 Pack Čukur in zazibal staro ter mlado, itak je sam že prej odžgal en štiklc s prej omenjenimi Kaozi, kasneje se mu je na odru pridružil še Dalaj in ob legendarnemu Bureku (Sirni & mesni) se je v gibalne ritme podal še tisti odstotek ljudi, ki je prej energijo shranjeval za morebitne drugačne podvige.

Po vseh debatah in popitih pivih, požrtih čevapih, Cocktah, rujnih kapljicah in tamalo močnejših procentih žganja ter po vseh fotošutingih, ki so se tekom dneva dogajala tu in tam je prišel čas, ko so pota obiskovalcev odšla v svoje smeri – eni proti domačim logom, druge v bližnje lokala/kluba eMCe in Max Klub, tretje počet bedarije v garažno hišo in na domače afterveselice…

Še enkrat maksimalen respect in zahvala vsem, ki smo/ste/so kakorkoli omogočili, da se je nepozabni dogodek izvedel v takšni pozitivi, da so se lahko veselili tamladi in tastari in dali vedet, da skateboarding kljub vsemu še vedno živi in ostaja tisto, kar je nekoč (in bo vedno) bilo – nothing but good times!

tekst + iPhoto: Fogy

FOTOGALERIJA (by Dnevi mladih in kulture):
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.669934316411618.1073741845.465143180224067&type=1

FOTOGALERIJA (by Hummel):
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.771892609512237.1073741834.120276348007203&type=1

Comments are closed.