REPORTAŽA: PENDREKFEST + VOLCOM WILD IN THE PARKS 2014
June 23, 2014   //   By:   //   Vsebine, Skate, Domače novice, Reportaže, Novice   //   No Comment

Naduspešno smo pod streho spravili tako imenovani Pendrekfest, kakor smo poimenovali vikendaški paket skejtersko-glasbenega druženja v novogoriškem skateparku z okolico, ki je vključeval vse in še več. Ne glede na to, da je na prvi dan eventa, torej v petek, 20. junija letos, zmotilo deževje, ki spremlja letos praktično vsa skate dogajanja v tekoči sezoni, smo petkov event izpeljali z odliko. Prvič smo na naših tleh izvedli race tekmo, ki je dobila ime »skatecross«. V času, ko se je postavljal teren, se je pridno treniralo, jedlo čevapčiče in pilo prijetno ohlajeno Cockto.
Tekmovalni teren, ki je sprva deloval pristranski za tiste, ki vozijo goofy stance, je iz 18-ih tekmovalcev kmalu prišel do krčenja številke na 8 polfinalistov, 4 finaliste ter 2 superfinalista (goofy pozicioniran Christopher Khan in regular Tadej Skrbiš z debelima dvema sekundama bonusa) , kjer je petdesetaka za zmago pobral Tadej. In če skatecross zaključili ob deseti uri zvečer, je bilo potrebno sešen nadaljevat vsaj do enajste, ko se je udarilo spontano skakanje preko lesenega stola, kjer nikakor ne moremo mimo ollie-ja, ki ga je s svojimi leti in težo (o cifrah se pozanimaj sam) stisnil the one and only Pi-Joe, Fogy in prej omenjeni Tadej sta ga flipnila, Jan Logar ga je flipnil v backside, Jakob Kobal pa je povzročil pravo malo euforijo s popolnim 360 shove-itom.
Obisk modrih palčkov, ki so nam med pravkar opisanim sessionom ugasnili muziko, za katero je oba dneva skrbela ekipa JZA (Jaka Čurlič pa to), je pomenil, da bomo nadaljevanje akcije kmalu preselili na bližnjo Mostovno, kjer se je odvil Volcomov Wild in the Parks pre-party s koncertom ska/punk združenja pod imenom Super Action Heroes in ljubljanskimi punkrockerji Backstage, ki Obsešnove skate evente spremljajo že leta in na obrazih obiskovalcev s svojimi komičnimi momenti rišejo nasmehe. Mostovna, skejterjem prijazen kljub, je ponudil tudi nočni miniramp session,sam večer pa se je za mnoge zavlekel v zanimivo nočno dogajanje…

 (FOTO: Peter Fettich)

Že tako kratko in za marsikoga neudobno spanje so le-tega skrajšali prezgodnji sončni žarki, a čas je bil, da se počasi postavimo na noge, popijemo jutranje kavice, umijemo, nakrmimo in odženemo ponovno na prizorišče dogajanja, torej v skatepark, kjer je bilo že vse pripravljeno za vrhunec vikenda – Volcomov kompetišen Wild in the Parks, v soboto, 21. junija, ki se je v Sloveniji tokrat ustavil drugič.
Nebo brez oblaka je dalo vedet, da bo tokrat akcija stekla kot po tekočem traku, množično treniranje možicljev na štirih kolescih pa je napovedalo visok nivo skejtanja, ki ga je tekom tekmovanja samega uprizorilo 47 tekmovalcev porazdeljenih v 3 kategorije. Sodniki v postavi Giovanni Tocco iz Italije, Marko »Fogy« Žumer iz Ljubljane in domačin Miha Vogrinčič so imeli nalogo, da vsak opazuje in oceni vsakega tekmovalca na eni izmed treh con, katere so rajderji v skupinah po 10 napadali debelih 15 minut. Prva cona je vsebovala hip piramido, double-set stopnicami in railom ter ledgi na vse možne načine, druga cona je bil polkrožni bowl s stranskima bankoma, medtem ko je piramida z bank-to bank objektom, A railom ter manšim quarterpipom/ledgem in stranskim wallom služila kot cona 3.
Po 15-ih minutah akcije vseh tekmovalcev iz vseh treh kategorij (do 14 let, do 21 let in kategorija »open) smo dobili 8 finalistov in jih smiselno porazdelili v  jam sessione, ki so tokrat trajali 10 minut, takrat pa smo dobili tistih glavnih 5 iz vsake izmed pravkar naštetih kategorij, ki so si priskejtali vstopnice za finale evropske turneje Wild in the Parks, ki bo 27. septembra letos v španskem mestu Sevilla.
Trikov je padlo malo morje, pohvale gredo prav vsem tekmovalcem, predvsem pa sledečim petim in sicer Reneju Torkarju, ki je zmagal v kategoriji do 14 let, kjer je bilo prijavljenih 10 tekmovalcev, Jakobu Vilharju za prvo mesto v kategoriji do 21 let, kjer je skejtalo 17 mladeničev in Christopherju Khanu za zmago v kategoriji »open«, v kateri se je pomerilo 20 skejterjev, posebno nagrado pa sta si prislužila še Jaka Škrjanc, ki je bil z 8. leti najmlajši skejter na eventu in pa Larisa Podgornik kot edina tekmovalka ženskega spola.
Ker pa skateboarding združuje in povezuje, je ekipa Sk8aj s srcem na čelu s Tomažem Praunseisom še pred samim Volcomovim tekmovanjem na ulice Nove Gorice pognala cca 70 skejterjev, kjer se je pushalo čez mesto, v okviru česa se je na internacionalni dan skejtanja po svetu (21. junij) zbiralo denar v dobrodelne namene, kjer se je zbralo dobrih 200 eurov, kar je vredno vsakega spoštovanja, spoštovanja vredno pa je z naše strani omenit tudi vse sponzorje vikend dogajanja (Zavarovalnica Triglav, ki je med drugim poskrbela za 720 brezplačnih palačink, Cockta, Športni klub Raketa, Red Bull, Mestna občina Nova Gorica in Obsešen), ki so omogočili, da smo z novimi izkušnjami preživeli še en nadodličen vikend.

Uživajte ob fotografijah, video je v pripravi, zmagovalne peterke, vam pa želimo vso srečo v Sevilli!

 

Rezultati:

Kategorija do 14 let:

1. Rene Torkar

2. Matija Frandolič

3. Andraž Leben

4. Jaka Tomšič

5. Tej Koprivc

 

Kategorija od 15 do 21 let:

1.  Jakob Vilhar

2. Adam Tidd

3. Orest Heryliv

4. Mark Presetnik

5. Luka Pavlič

Kategorija »open«:

1. Christopher Khan

2. Matjaž Bedenik

3. Luka Bizjak

4. Jure Škerjanc

5. Jacopo Cervelli

 

(FOTO: EKO)

Comments are closed.