REPORTAŽA: Best in the East 2014
May 25, 2014   //   By:   //   Vsebine, Skate, Domače novice, Reportaže, Tuje novice, Novice   //   No Comment

Naslednje vrstice opisujejo eno izmed treh dogodkov, ki ga je Slovenija in njena bližina gostila na vročo soboto, 24. maja še vedno aktualnega leta 2014. In ker je še kar neizvedljivo biti prisoten na več kot enem mestu, če nisi Chuck Norris, se je del ekipe podal v bližnjo italijansko Gorico na 5. edicijo kompetišna Best in the East.

Sedaj verjetno že vsi vemo, da gre za tekmovanje v stari Gorici, ki je streljal od Nove Gorice, kjer je pred leti za nadugodno ceno zrastel super betonski parkec, kamor pridejo tekmovat zgolj povabljeni skejterji iz Italije, Hrvaške in Slovenije. Tokrat nas je bilo točno 30, ki smo se naključno porazdelili v 6 jam sessionov po 5 ljudi, ki smo imeli 10+ minut časa za odpeljat maksimalno dobro, težko, lepo in zahtevno linijo treh trikov, slovenske barve pa je tokrat zastopala peterica.
Jakob Vilhar, Obsešnov young gun, je stisnil kickflip na eurogap, popoln 360 flip čez tribune in končal s ponesrečenim crooked grindom, s katerega se je razvil odpeljan noseslide. Vsestranski Robert Perko je na eurogap nažgal backside flip, nadaljeval z nollie backside tailslidom na tavišji flat ledge in za finiš vrgel še nosegrind na okrogel flat rail. Timotej Lampe Ignjić, lanskoletni zmagovalec, je tako kot lani stisnil ogrevalno linijo v prvo, katero je vmes še malo nadgradil – v eurogap je flipnil nollie backside heelflip, čez hip od piramide je padel cabflip to fakie, temu pa je sledil hiter obrat ter wallie to backside 50-50 in še backside 180 out na tavišji ledge na flatu. Sam (Marko “Fogy” Žumer) sem se spoprijel z linijo, ki je vsebovala backside flip na eurogap, se nadaljevala s halfcab manualom in dodano backside 180 rotacijo iz njega ter neuspešen kickflip manual 360 flip out, ki pa ga je za vsak slučaj v prvem poizkusu nadomestil kickflip manual frontside 180 out. Cilj je bilj izpolnjen, vsak izmed nas je uspešno stisnil linijo treh trikov, le Mark Presetnik je ugotovil, da njegov predolgo poškodovan gleženj še vedno ne premore moči, da bi se deska flipnila tako, kot se je včasih.

Nivo tekmovanja vsako leto vztrajno raste, triki padajo kot za šalo, krikov in aplavzov tudi letos ni manjkalo, zmago pa si je zasluženo priboril brazilski skejter, ki deluje v Barceloni in mu je ime Alex Massotti. Če kdo ne ve za kakšno kvaliteto gre, naj nemudoma preveri njegov part, ki so ga objavili pri TransWorld SkateBoarding magazinu (https://www.youtube.com/watch?v=OIqSonOytp4), njegova zmagovalna linija pa se je začela s superhitrim frontside tailslidom na tavisok ledge, čemur je sledil kickflip out, temu je dodal kickflip v eurogap in izredno visok nollie backside 360 heelflip čez hip. Drugo mesto je dobil Nino Fanuko, edini hrvaški udeleženec tekmovanja tega leta. Sestavil je nollie halfcab to switch crooked na visok flatledge, nadaljeval je s frontside kickflipom na eurogap, za finiš pa je stresel svojo signaturo in sicer switch 360 flip čez tribune, na tretjem mestu pa je stal italijan Devis Ficara, ki je pahnil switch varial heelflip v eurogap, mu dodal kickflip nosemanual na manual pad ter zaključil z backside nosegrindom, ki mu je sledil še backside revert.

Po super regularnem sojenju in podelitvi nagrad prvim trem in overall rajderju dneva, ki jo je pobral Fabio Montagner, smo se pobrali tudi sami – in ker večurno švicanje na soparno in vročo soboto očitno ni bilo dovolj, smo skateboarding sešen z zadnjimi atomi energije uspešno zaključili še v novogoriškem parku ter jo s še eno pozitivno izkušnjo več ocvrli proti svojim domovom.

1557737_10152124094421778_1857597412973936000_n

Videomontaža, razne fotografije in ekstra linki bodo objavljeni naknadno.

Comments are closed.