RECENZIJA: Vans – Propeller
May 7, 2015   //   By:   //   Vsebine, Skate, Skate, Domače novice, Tuje novice, Novice, Video recenzije   //   No Comment

vans

Propeller je svež film Grega Hunta, ki je verjetno najboljši filmer med skejterji in sigurno najboljši skejter med filmerji. Sicer nam tega v enournem izdelku ne pokaže, a opisani stvari sta goli dejstvi.

Vans, ki pod vodstvom Steva Van Dorena deluje že od daljnega leta 1966, je pravzaprav prvo skate podjetje s skate čevlji, za video prvenec pa so potrebovali “samo” 49 let. In prav zato je ta takšen kot je – v igri so rajderji vseh generacij, začenši z introm stare garde, kjer ga s frišnim materialom udarijo Tony Alva, Steve Caballero in Christian Hosoi na krivinah, Ray Barbee z neverjetnim bluntslidom, ki mu doda heelflip out, enega pa zabrusi tudi John Cardiel, ki je po neumnosti leta 2004 paraliziranosti rekel, naj si ta jebe mater.

Po intru sledi “mlajša” elita, ki jo odpre Chima Ferguson, ki je znan ljubljanski dvojni niz šteng v liniji napadel kot še nihče do sedaj, kar pa je za današnji level očitno dovolj le za v sredino parta. Zadnja Vansova edicija je Rowan Zorilla, ki mu ni problem poskejtat karkoli stopi pred njega pa tudi, če ima na glavi nagačeno podlasico. Tony Trujillo povozi vse strmine in klančine na melodijo Slayerjev, nekje vmes pa naše budno oko lahko opazi tudi neuspeli drop iz ljubljanskega britofa izpred šestih let. Elijah Berle ga žge s 100 kilometri na uro, avstrijski sosed Chris Pfanner s Siouxie and the Banshees užali štenge pri ljubljanski medicinski fakulteti in največji double-set v Splitu, Curren Caples pa je še enkrat več dokazal, da ni samo krivinar. Vedno nasmejani Daniel Lutheran v liniji ljubljanskega podhoda stisne trik, na katerega je bržkone pomislil marsikateri skejt sprehajalec. Njegovi triki so tako hudi, da je enega prispeval še k sekciji Gilberta Crocketta. Ta s svojimi stylish rokami poskejta 2 štiklca in mojstrovine elegantno zaključi pred zagrebško džamijo. Andrew Allen, ki sledi, je en izmed redkih skejterjev, ki je malo bolj pri sebi kar zadeva telesne teže, a to mu več kot očitno ne predstavlja nobene vidne težave. Switch bigspin flip čez dablset? Džabe. Montažo si deli z Dustinom Dollin, ki je nazaj po dolgotrajnih poškodbah s kolenom (in verjetno še s čim). Geoff Rowley in Motorhead grejo ponovno skupej ko ata na mamo, Pedro Barros iz krivin izletava v povprečju za meter višje od ostalih v biznisu, Kyle Walker pa je verjetno največje presenečenje videa. Linija na 7+10 štengah v Ljubljani pade usput, 360 flip pod železniško postajo naše prestolnice pa je en sam wow. Celoto pred zabavnimi krediti zaključi AVE (Anthony Van Engelen) in z vsem prikazanim samo še doda češnjo na smetano in potrdi fakt zakaj je prav on marsikomu najljubši skejter.

1 ura je mimo, ti pa imaš samo dve opciji – video še enkrat pogledat ali pa gas na skejt. Izbira je tvoja.

Comments are closed.