RECENZIJA: Learning to Skate in a Warzone (If You Are a Girl)
February 17, 2020   //   By:   //   Vsebine, Skate, Skate, Tuje novice, Novice, Video recenzije   //   No Comment

Če vsaj malo spremljate mainstream medije, potem veste, da so v Los Angelesu v prvi tretjini drugega meseca tekočega leta 2020 podeljevali Oskarje, torej nagrade za posebne filmske dosežke preteklega leta. Torej če ste, potem ste opazili tudi podatek, da je enega kipca pobral tudi film, katerega recenziramo danes.

Gre za kratko dokumentarno zadevo z naslovom Learning to Skate in a Warzone (If You Are a Girl) za katero stoji organizacija Skateistan s sedežem v afganistanskem Kabulu, katero je štartal avstralec balkanske krvi Oliver Percovich.  Malo je pozitivnih lastnosti, ki jih lahko Kabul ponudi mladim, skejterjem in še posebej dekletom. Vojna se ni ustavila že kar nekaj desetletij, nasilje talibanov je praktično vsakdanja reč, mnenja otrok ne štejejo nič, izobraževanja ni, nevarnost preži na vsakem vogalu, skratka negativnim faktorjem življenja ni videti ne konca in ne kraja.

Skateistan skate šola, ki daje puncam upanje o boljšem jutri, je brez pardona ena najlepših stvari v Kabulu daleč naokrog. V desetih letih so za življenje zmotivirali preko 7.000 otrok, kjer jih je bilo več kot pol prav deklet. 

Prav verjetno je, da vam pravkar prebrane vrstice ne bodo podale dovolj informacij o tem kako življenje tam poteka niti kako Skateistan, ki jo je prav bogato pred leti podprl sam Jamie Thomas, takrat še glavna glava Fallen Footwear, deluje. Ogled filma, ki traja okrog 30 minut, vam toplo priporočamo, ako vam ga le uspe najti na medmrežju, vam pa za konec svetujemo le še, da jutri, ko boste obtičali v prometu, se pritoževali na čakalno dobo v zdravstvu in mogoče tudi psovali na profesorje v šoli, da pomislite kje živite in da pomislite še enkrat, da je nekje, v mestu kot je Kabul, za marsikoga stanje še kar nekajkrat težje…

TRAILER:

Comments are closed.