INTERVJU: Jani Laitiala
October 14, 2020   //   By:   //   Skate, Domače novice, Vsebine, Tuji, Tuje novice, Novice, Intervjuji   //   No Comment

Če skočimo cca 15 let nazaj, potem smo tam, ko nam je večkrat pred oči padlo ime Jani Laitiala. No, seveda nam je, ko pa je bil možakar s Finske pro skejter za The Firm, kasneje za World Industries, še kasneje za Blind, igral pa je tudi pomembno vlogo na ekipi DC. Nanizal je celo vrsto videopartov, za katere smo sigurno, da imate kakšnega v glavi še danes.
In so leta minila in se je zgodilo 100 preobratov in leta 2020 Jani živi, ustvarja in še vedno skejta v domači deželi.
Prav zares smo lahko veseli, da si je vzel čas tudi za naš medij in odkrito odgovoril na par vprašanj, ki vas čakajo v naslednjih vrsticah. Seveda pa ne pozabite prečekirat priloženih videopartov!

Portret; VIR: Instagram

MF: A se lahko ustaviva v 2020, letu vsega čudnega. A si okej? Vse štima?
JL: Ja, okej sem v letu 2020. Zdrav sem in vesel. Ustvarjam… ustvarjam skateboarding. Vrnil sem se v domače Helsinke na Finskem.

MF: Kako je izgledala finska skate scena, ko si bil še mulo?
JL: Super je bilo. Ful manj skejterjev kot danes in starejši skejterji so skrbeli za nas, mulce.

MF: Kaj pa je bil tisti glavni preskok iz skaterskega mulca do prepoznavnega skejterja po celem svetu?
JL: Kompetišni in raznorazna skate prvenstva na Finskem. Če si se dobro izkazal, si imel zagotovljeno sponzorstvo.

MF: Če bi lahko izpostavil enega… oz. kar več dosežkov kot tvojih največjih, katere bi lahko omenil?
JL: Par jih bom izpostavil:

  • Vans kontest Downtown Showdown sem leta 2008 dobil nagrado za naj proja. Z Blind teamom smo dobili nagrado za najboljši team. 
  • Vans kontest Downtown Showdown sem leta 2008 dobil nagrado za naj proja. Z Blind teamom smo dobili nagrado za najboljši team. 
  • Vans kontest Downtown Showdown leta 2009 sem tudi zmagal. 
  • S podpisom za DC sem dobil 164.000 dolarjev.
  • 4. mesto na Tampa pro kontestu leta 2009
  • Pri 18ih letih sem postal pro

MF: To je bilo pa moje naslednje vprašanje. Torej pro status. Je bilo to za The Firm ali…? Sigurno se spomneš dneva, momenta.
JL: Ja, The Firm so me povišali v proja in sicer ravno po premieri videa Can’t Stop.

MF: In potem je kasneje začelo prihajati do preskokov. World Industries, kasneje Blind, vmes ponudba s strani DC…
JL: Dobiti normalen denar, normalno plačo. To je tisto, kar te pripelje do prestopa, prihoda, odhoda. Da si plačan tako kot se spodobi, da lahko živiš lepo življenje in ne da trpiš zaradi pomanjkanja in prenizkih dohodkov.

MF: A je preveč, če rečeva, da je bila najboljša Janijeva era takrat, ko sta zate skrbela Blind in DC oziroma takrat, ko si posnel videopart za Digital vdeo Get Tricks or Die Tryin?
JL: S sponzorske strani, ja. S strani skate znanja pa ne.

MF: In potem se je zgodil še en preobrat. Pristal si na Selfish Skateboards. Ko sva se srečala v Barceloni, si še kar žalostno razlagal o tem brandu, ki ga je vodil Jereme Rogers.
JL: Ja, zaupal sem mu. Ni se držal tega, kar je obljubil. In to je to.

MF: Kaj pa je šlo pri DC narobe? Se ti je iztekla pogodba ali je bil enostavno čas za naslednji korak?
JL: Pri DC smo imeli neke bonuse. Kot sem že prej omenil sem dobil za 2 leti trajajočo pogodbo 164.000 dolarjev s tem, da sem prvo leto mesečno od njih za furat njihove šuhe in cunje dobil 5000 eurov. Naslednje leto 6000 eurov. Vsaj tako je bilo v pogodbi napisano, ampak drugo leto nikoli ni prišlo. Predčasno so mi skenslali pogodbo v strahu, da bo moj naslednji bonus previsok. Zadeva je ta, da sem bil prvi street skejter v zgodovini DC šuhov in teama s takšno boniteto. Torej sem delal vse lepo in prav, ampak očitno sem bil za njih predrag, tako da so zapakirali to na tak način, da je izpadlo, kot da delam nekaj narobe. In tako sem padel dol s teama.

MF: Res škoda… Ampak zdaj si na Finskem in furaš svoj brand G’skateboards. Si zadovoljen oz. gre vse po planu?
JL: G’skateboards je še v povojih, se razvija. S partnerjem sva zaštartala brand pa je prišla corona in se je zanj vse prehitro končalo. No, pa tudi držal se ni obljub. Tako da sem sam, na štartu in če se bi kje našel investitor, se mi brez sramu lahko javi. Imam občutek, da bi lahko zadeva lepo stekla in postava kar velika.

MF: Kaj čem rečt drugega kot naj ti uspe. In res hvala, da si si vzel čas za nas. Naj se leto izteče zdravo in nadaljuj v tem stilu tudi v 2021 – vesel, na skejtu, zdrav!
JL: Ful ti hvala za intervju. Ne pozabit – Jezus Kristus je vladar. Živimo v čudnem svetu, imejmo se lepo. Amen.

SLEDI JANIJU NA INSTAGRAMU:
https://www.instagram.com/jani.laitiala.official/

Comments are closed.