INTERVJU: Gregor Kuzmič
June 17, 2020   //   By:   //   Domači, Skate, Domače novice, Vsebine, Novice, Intervjuji   //   No Comment

Kot strela z jasnega je udarila novica, da je Gregor Kuzmič novo ime v ekipi Obsešen. In če niste vsaj malo na tekočem z domačo sceno, ki preferira krivine, se zna zgoditi, da zanj niste še nikoli slišali oziroma ga videli. Pa naj to ne bo prav noben pokazatelj njegove kvalitete in persone, zato je pred vami svež intervju in lepo število vrstic, v katerih se Gregor predstavlja nam in vam. Prijetno prebiranje!

MF: Kako bi se predstavil v desetih besedah?
GK: Skromen, idealist, avanturist, ustvarjalen, nor, spontan, nežen, unikaten, pravi, moški.

MF: Kako je izgledala tvoja karantena v teh zanimivih časih, ko je bilo potrebno ostat doma?
GK: Moram reči, da sem jo preživel kar produktivno in mi je ubistvu zelo prav prišla. Poleg dela, ki sem ga opravljal od doma, sem končno imel nekaj več časa zase, ki sem ga izkoristil za projekte, ki so se mi kopičili v glavi. Prav tako sem veliko skejtal, na kar sem zelo ponosen, saj drugače ne rad skejtam sam. Da sem pa prišel do tega, sem moral izkoristiti kreativo, žrtvovati  svojo norost in ustvariti multi-persono. Tako sem imel prav zabavne in produktivne sešne. Na srečo karantena ni trajala dolgo, ker v nasprotnem primeru bi lahko sedaj skejtal samo še po ulicah Idrije. 

MF: Kakšna je trenutno skate scena v tvojem domačem mestu?
V Prestanku smo naredili največji in najbolj luknjast indoor bowl v Sloveniji, pred kratkim smo dokončali še zunanji betonski park. Za razliko od drugih DIY placov po Sloveniji imamo mi kar srečo, saj nas krajevna skupnost podpira in je v veliki večini financirala vse naše projekte. Postojna, ki jo prav tako štejem kot svoj domači kraj, ima seveda poleg PUMPE tudi veliko street spotov, tako da glede pogojov za skejtanje, se nimam kaj pritoževati…
Čeprav nam občina ni zgradila skate parka, smo zadevo prijeli v svoje roke in si zgradili park po lastnih željah. Edino kar nam ne uspe, je privabiti, nove, mlajše skejterje, sploh v Prestranku. Eni odnehajo zaradi težavnosti parka, spet drugi zaradi popularnosti, ki so jo deležni, ko začnejo hoditi v srednjo šolo. Uglavnem nekaj moramo ukreniti, ker je zadnje, kar si želimo, da bi bili brez nasledstva ob vsem vloženem trudu. Tako da glede težavnosti že snujemo načrte, kako bomo zgradili objekte, ki bodo prijaznejši začetnikom… Glede popularnosti pa pač itak nimamo kaj, če si skejtr si pač kul, jebiga.

Gregor v videu Sam Greš (od 11:10 dalje)

MF: Si bolj krivinarsko usmerjen, kar je ekstra pohvalno glede na to, da naj bi (vsaj po definiciji) bili krivinarji starejši skejterji. Kako to?
GK: Starejši praviš, zakaj pol tebe ne vidim na krivinah, hehe.
Se mi zdi, da je velik odvisno od tega v kakšno družbo padeš in kakšne pogoje za skejtanje imaš v domačem kraju. Prihajam iz manjše vasi, ki se nahaja med Postojno in Pivko, tam vmes obstaja tudi malo večja vas, imenovana Prestranek. Tam so lokalci zgradili dve minirampi , kar me je kot drugače razmišljajočega najstnika valda takoj premamilo v to, da postanem vaški Tony Hawk. Seveda mi je bila na dosegu tudi Postojna, kjer so postojnske legende rolkanja naredile pravi raj za krivinarje. Tam sem zelo hitro vzljubil to “krivinarsko” kulturo, saj so postojnske starešine hitro poskrbele za to, da sem se počutil domače in so znale znova in znova poskrbeti za pozitivno vzdušje ob skejtanju ali ob druženju, tako da nisem imel druge izbire, kot to, da postanem “hvatač krivin”. Drugače pa vsa ta skupnost/družba, ki je nekako bolj “krivinarsko usmerjena” je enostavno fantastična, saj pri njih ni čutiti kakšne foušije, egoizma pa tudi tekmovalnosti ni – vsaj takšne ne, ki bi negativno vplivala na sočloveka. Vzdušje na sešnih je prav tako fantastično, folk bo znal cenit tvoj trud, ko boš prvič naredil rock to fakie ali pa neko salto v zraku, kot je Mctwist recimo. Vedno je prisoten hajp, ki te potiska v to, da narediš nekaj več in prav tako se boš hitro počutil del skupnosti. Tako, da je zelo pomembno s kakšno družbo skejtaš. To je pri meni definitivno izdatno botrovalo k temu, da je moja ljubezen do krivin zato toliko večja. Drugače pa nima veze al skejtam ravne ali neravne površine, uživam na skejtu, uživam skejtat!

MF: In tako je prav! Sigurno imaš neke zglede oz. idole v skateboardingu. Nam zaupaš par imen?
GK: Jure škerjanc, Robert Kos, Rok Kupljen, Beno Omahen, zlata Obsešnova generacija skaterjev in še bi lahko našteval,.. Uglavnem to so fantje, ki ga res brutalno skejtajo in jih je užitek gledati, ko imajo desko pod nogami, so moji kolegi/prijatelji, so zame realni in so pristni, so osebe ki so mi dale največ in zaradi njih lahko najbolj napredujem, pa še osebno so zelo fajn. Pač, sej mi je užitek gledati tudi te izven zemeljske skejterje kot so Grant Taylor, Pedro Barros, Kyle Walker, Clay Kreiner,… ampak me ne bodo nikoli toliko “napalili” kot predhodno našteti. Nimam pa prav določene osebe, ki jo bi idealiziral, ker se mi zdi, da lahko tako hitro postaneš ozkogleden in s tem je potemtakem tudi manj prostora za lastni napredek, pa naj bo to osebnostni napredek ali napredek pri skejtanju.

MF: Kdo pa je po tvoji presoji naj skejter izpod naših alp, vsaj kar zadeva upognjenih terenov?
GK: Vsi zgoraj našteti skejterji so mojstri krivin. Rok Kupljen aka. Kupa je prava poezija na krivinah, Beno prav tako, pa še napreduje s svetlobno hitrostjo kar se tiče učenja trikov in občutka za krivine, Škerjanc hitrostno ubija krivine z nenormalno dolgimi grajndi/slajdi. Kos pa vedno poskrbi za to, da pade nek brutalen trik na sešnu. Ne vem, nimam naj skejtrja, važno, da nosi nasmešek in da uživa ob skejtanju krivin, s tem postane hud in dober skejtr zame. 

MF: Koronska situacija se umirja in počasi naj bi se stanje znormaliziralo. Kakšne imaš plane za letos oz. cilje za naprej? 
GK: Koronska situacija ni ničesar spremenila. Vedno nekako strmim k temu, da imam vsakodnevne cilje in plane, s katerimi želim doseči, da bi lahko kar se da užival v življenju in si konstantno širil obzorje. Ultimativni cilj pa je, da bi se po koncu vsakega dne, veselil prihajajočega dne. Kar se tiče pa skejtanja, je pa vedno mogoče iti dlje, hitreje in višje! 

FACEBOOK: https://www.facebook.com/gregor.kuzmic/
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/gregorkuzmic/


Comments are closed.