FOTOREPORTAŽA: Skate sešen & highest ollie, 2020
August 5, 2020   //   By:   //   Vsebine, Skate, Domače novice, Reportaže, Novice   //   No Comment

Brez nekega ekstra hajpa se je zadnji dan preteklega meseca julija v Ljubljani odvil zanimiv skate eventič. Ja, korona je še vedno tista, ki preprečuje marsikatero druženje s prisotnostjo večjega števila ljudi, a množica skejterjev je bila kljub temu neverjetna! Govora je o preko sto skejterjih v akciji ali pa v sedečih položajih na ploščadi pred muzejem svobodne umetnosti MSUM v Ljubljani, ki jo radi imenujemo SEM (o.p. po bližnjem etnografskem muzeju).

S prinešenimi LIP RAMPS objekti, ki so plod kreative in dela Uroša Židaneka in moje malenkosti (Fogy), ki jih sestavljajo manual pad, ledge, kicker ter 2 bank jumpi se je hitro zaštartal sešen, ki smo ga omejili na 2 uri, nakar se je zaštartal dolgo pričakovani highest ollie. Do tega trenutka si je rekord lastil Beno Omahen, ki je preskočil znamko 97 centimetrov na Obsešen Skate Sešnu pred tremi leti in leto kasneje na ljubljanskem festivalu Punk in Drublic preletel celo stotico, a ta ni bila izvedena tako, da bi lahko ta rekord obkljukali.

Pa pričakovanja tokrat? A bo stotica? A bo rekord? Benota ni, a gre kdo sploh lahko blizu?

No, pa je Klemen Bučan, znana faca slovenskega skateboardinga in komedije poprijel za mikrofon in hype se je s kvalifikacijsko špuro na 70 centimetrih lahko začel. Smo mogoče pričakovali kaj več kompetitorjev, a 70 cm je hočeš-nočeš že visoka pizdarija za preskočit. 

In za preskočit je že 80cm in so odpadali aduti in je Mark Nikolič Pogačar brez slabe vesti letel čez tudi v switch stancu! No, to da je Chris Khan letel čez vse objekte z vsemi triki, ne bomo niti omenjali z več kot besedo. Jo prepustimo za konec tekstopisja…

Preskakovalo se je set kock imenovan “99 problems” in problemi so se začeli. Gležnji so se zvijali, letelo se je čez, letelo se je mimo in stvar je postajala vse bolj zanimiva, ko so kar štirje 85. Zakaj pa ne bi šli še vsi čez 90 centimetrov? Ni problema. Tadej Skrbiš, prej omenjeni Mark, Lovro Leben, ki ne manjka na nobenem sešnu in seveda Chris. “Fantje, kam dvignemo?” Dej na 95,5 se je slišalo na daljavo. In sta s preskočeno višino ostala le še Lovro in Chris. Noro! Pa zdej? Gremo do rekorda al gremo čez? Dejmo na 98cm. Sestavljanka je namerila točno 98cm in čakali smo rekord. Cel kup preskočenih in pristanih, a nobenga rollawaya dokler se ni Chris odrinil iz podna, poletel, preletel, pristal, odfural in euforično navdušil vse prisotne. Pa naj vam oba videa, ki se nahajata spodaj, podata približek o številu prisotnih.

Ja, dragi naši, padel je rekord! 98 centimetrov je sedaj nova uradna znamka, postavljena 31. julija 2020 in izboljšala cca 3 leta star rekord. Seveda je bilo treba sešen še nadaljevat, a Chris je vseeno skušal čez tako željeno stotico. Ja, nekoč bo padla, v to ni več nobenega dvoma.

Prehitro se je stemnilo, ploščad so zopet zasedli Lip Ramps objekti in nekaj prenosnih reflektorjev je dodatno osvetlilo plac, Kuna in Um, fristajl duo, je na kratko zarepal, večer pa je zamenjala noč in z nočjo pridejo še druge dobrote. A o tem drugič. Mogoče…

FOTOGRAFIJE: Domen Dajčman

Comments are closed.