FOTOREPORTAŽA: PENDREK CONTEST 2023
August 29, 2023   //   By:   //   Vsebine, Skate, Domače novice, Reportaže, Novice   //   No Comment

Dočakali smo ga in izvedli smo ga – Pendrek contest 2023, ki se je v koprskem skate parku odvijal od petka 25. pa do nedelje 27. avgusta letos.

Že štart v petek, ko so se v poznih popoldanskih urah, začeli v skejtpark uvažati skejterji iz vseh slovenskih regij, bližnje Hrvaške in seveda tudi Italije, je dal vedet, da bo top vikend. Čevapčiči so že dišali, Cockta se je ekspresno hitro ohladila, tudi kakšno pivo se je našlo za polnoletne, prizorišče smo oblekli z zastavami, šotori in ležalniki in vse je bilo pripravljeno za zabavo vseh spektrov. Finger skatepark s strani T&T je poskrbel za zabava za najmlajše, tapogumne je čakal kontest v tapkanju, kjer so pri mulcih najbolj ripali Italijani, pri starejših pa je bil najhitrejši Aljaž Jerman, predsednik društva Obala Riders. 

Na hitro smo se odločili, da izvedemo še t.i. still trick challenge, torej 1 poizkus posameznika za en sam trik, ki ga je najbolj zacementiral aktualni državni prvak Mitja Težak s switch late kickflipom. Vse jasno. Za piko na i smo odvozili še snake run, ki je bil napet do zadnjega. A ker je zmagovalec lahko le en, je tudi tu Aljo v žep pobasal medaljo zlatega sijaja.

Z DJ glasbeno selekcijo izpod mojih (Fogy) prstov in z nadaljevanjem programa, za katerega je skrbel CH1LL, smo zaključili prvi dan Pendrekovega dogajanja.

Sobota. 26. avgust. En skok v vodo, dva litra vode in tri ovinke pa smo že v skate parku iskali senco. Prižgali smo glasbo, ki motivira skejterje, da naštudirajo svoje vožnje, napolnil se je XXL lavor, da je bila pijača za vse prijetno hladna, skratka čakali smo le še skejterje, da se vpišejo na seznam tekmovalcev. Za štartnino 10 eurov je skoraj 30 tekmovalcev dobilo bon za hrano in pijačo in še listek za večerno tombolo, ki smo jo za pičla 2 eura na listek letos razprodali. Aplavz za vas, aplavz za nas.

Sodniška trojka Bembič, Shark in Nastja Glavica s Ptuja, Fogy na mikrofonu in mešalki ter Aljo smo staknili glave, se zmenili kako bo contest potekal in čas je bil za začetek. Kvalifikacije so potekale pri vseh treh kategorijah enako – vsak posameznik je imel na voljo 2x po 45 sekund. Dekleta, mlajši fantje in tisti nad 16 let so se prav vsi izkazali za heroje, saj vročina ni popustila niti za sekundo. Pri dekletih se je na prvo mesto uvrstila državna prvakinja Lina Sevčnikar, druga je bila krivinarsko usmerjena Taja Grosar, na tretjem mestu pa legenda Urška Dalmatin, ki se jo spomnimo še iz prvih Pendrekovih kontestov.

Pa mularija? Mularija trga! Po pričakovanju je Sebastian Christidis pobasal zlato, Rok Čokelj srebro in mali Tine Grosar bronasto medaljo in že je bil čas, da se spopade še senior kategorija. Veljal je enak format (2 furi po 45 sec), finalna osmerica pa se je poleg ene 45 sekundne vožnje lotila še petih best trick poizkusov.

Pravočasno so se prižgali reflektorji, obisk se je še povečal in štartalo je finale sedmih (op.p. Luca Bartole se je finalu odpovedal). Wow in še enkrat wow! Luka Božič fura na nivoju, ki bi konkuriral na marsikaterem tekmovanju izven Slovenije. Switch backside 180 to backside 50-50 po hubba ledgu, switch frontside bluntslide po relju na dol in podobna kladiva so bila izvedena v popolnosti. Hitro je bilo vsem jasno, da bo njegov izkupiček točk najvišji in zasluženo prvo mesto. Mitja Težak se je s svojimi tehničnimi manevri zabarikadiral na drugem, Bruno Vranić AKA Tica Sunshine s Hrvaške pa na tretjem mestu.

Po finalu sta za mikrofone zagrabila Um in Kuna in uprizorila freestyle show. To moraš videt v živo, smeh je zagotovljen. Vzporedno z omenjenim dogajanjem je celotno občinstvo gledalo na svoje tombolske listke. Podelilo se je malo morje nagrad, ura pa je rekla, da je čas še za 3 bende v živo: Uryan, Smacked in Henapena. Žurka se je nadaljevala in zaključila ob napovedani drugi jutranji uri, za marsikoga pa se je zavlekla do sončnega vzhoda…

Utrujena nedelja je po takšni soboti nekaj nepogrešljivega, a dogajanje je bilo potrebno s stilom zaključit. Čakal nas je še obisk plaže, kjer je pred stopnicami že čakal kicker za vse tiste, ki radi nabijajo s skejti v morje. Martin Lazar je letel kot da naslednjega dneva ne bo, Rok Čokelj prav tako in tudi Milan Stupar in junior zmagovalec Seba, ki navdušuje z dneva v dan.

Tako smo pod streho pospravili še en Pendrekov spektakel, ki s svojim razgibanim programom navdušuje že dve desetletji. 

HVALA vsem prisotnim, tekmovalcem, snemalcem in fotografom, pomočnikom pri organizaciji ter sponzorjem Obsešen, Dok 7 boardshop, Zavarovalnica Triglav, Cockta, Biradiski, T&T fingerboard decks, Klub KŠOK, Obala Riders, Slovenska rolkarska zveza in mesto Koper.

Se vidimo prihodnje leto!

P.S. – Video kmalu…

Rezultati:

Dekleta:

 1. Lina Sevčnikar
 2. Taja Grosar
 3. Urška Dalmatin

Fantje do 16 let:

 1. Sebastian Christidis
 2. Rok Čokelj
 3. Tine Grosar
 4. Gabriel Koprivec
 5. Tai Šporar
 6. Matija Gorše
 7. Jure Vidmar

Starejši od 16 let:

 1. Luka Božič
 2. Mitja Težak
 3. Bruno Vranić
 4. Žan Hameršak
 5. Chris Khan
 6. Tomislav Vranić
 7. Lovro Leben
 8. Luca Bartole

TXT: Marko “Fogy” Žumer
FOTO: Domen Dajčman in EKO (zadnja galerija šestih slik)

Comments are closed.