FOTOREPORTAŽA: OBSEŠEN STREET SEŠEN 2023
May 7, 2023   //   By:   //   Vsebine, Skate, Domače novice, Reportaže, Novice   //   No Comment

Ne gre rado v tretje, v četrto gre. Ja, v četrtem poizkusu nam je v soboto, 6. maja 2023, po treh deževnih prestavitvah le uspelo uresničit zastavljeni cilj in izvesti še en mega dober skejterski Obsešen Street Sešen na ljubljanskih ulicah.

Da je bil dogodek res težko pričakovan, je pokazala mnogoglava skejterska posadka že na meeting placu, ki je bil tudi tokrat Tomanov park, streljaj od železniške postaje. In tako je vlak v prestolnico pripeljal skejterje iz Maribora, Lendave, Celja, Žalca, Škofje Loke, spet druge so kolesa pripeljala iz bližnjih vogalov Ljubljane, avtomobili so se pripeljali iz Slovenj Gradca, Nove Gorice in seveda tudi iz sosednje Hrvaške. Čas je bil za napad na tomanove zidiče, video in foto zajemanje trikov in deljenje nagrad. Za materialne je skrbel Obsešen, za denarne pa tudi tokrat Zavarovalnica Triglav.
Pa triki? Padali so en za drugim, skoraj bi padel tudi kakšen mimoidoči kolesar oziroma razvažalec hrane. Za smith grind kickflip out je poskrbel Bruno Vranić, Lovro Leben je backside flipnil čez zid in podrsal hardflip frontside noseslide, Marino Mazakerić je stisnil najbolj clean tailslide 270 out, Jakob Kobal je pobrusil in podrsal slappy 50-50 to frontside tailslide, Mitja Težak nam je direktno iz SG-ja prinesel fronside noseslide nollie heelflip out to fakie, Anej Pintarič je flipnil ven iz manuala, Dawa Pratnekar iz Lendave je skakal iz zidiča dol, tudi Gašper Zaveršnik in še marsikdo.
Omenjeni manevri so pobasali denarce, sem ter tja pa smo kakšno mlado pištolo presenetili z Obsešen t-shirtom, kolesci, ležaji oziroma DC šuhci.

Po eni uri je sledil premik v podhod železniške postaje. Tam nas je čakal za štart ekstra dolg double set treh in štirih stopnic. Medtem, ko si je marsikdo ogledoval stopnice posebej, se je Marino Mazarekić vedoč, da je pred leti SOTY napadel te štenge s treflipom, brez pomisleka vrgel čez celoto. V drugo! Ollie v drugo, huronski aplauz in varnostnikova obljuba o klicanju policije. Ja, v podhodu odmeva, skejterjev pa je bilo preko 40.

Sledil je premik 55 metrov naprej, torej na drugo stran podhoda, kjer se je razbijalo uro in pol in motili nismo niti šahovskega društva. V isti sekundi je Jakob Korošec zvani Sparky taildropnil iz okenske police naravnost v poden. Po odlomu decka je bil čas za pristanek debela 2 metra in pol globje. Uspešno in noro! In prav tu nas je čakal napovedani handrail z nizom devetih šteng. Bruno Vranić se je zadeve ponovno lotil po moško, stiskal linije in eno zaključil s 50-50 grindom ter drugo s frontside lipslidom, Marino Mazarekić je svoj kickflip potegnil pod strop, Tomislav Vranić je zviznil airwalk, Nastja Glavica je oddrsal noseslide, videli smo še par olliejev, bonelesse in skoraj tudi 180 nosegrind. Nastja, tale te še čaka in Lovra Lebena tudi še čaka backside flip. Za omenjene manevre smo podelili bankovce za 10 in 20 eurov, Marino pa je za prej omenjen ollie pobasal še dodatnega petdesetaka.
Na taistem prizorišču smo se zasukali za 90 stopinj in čas je bil za bolj tehnične manevre. Tomaž Štajer je stiskal 50-50 kombinacije eno za drugim, tudi Anej Pintarič se je vidno zabaval ob brušenju kovinskega profila, Bruno Vranič je bil noro blizu svoji kombinaciji, Jakob Kobal je potegnil wallie na boardslide, vmes pa sta se na prizorišču pojavila zamudnika Jani Zorec in Jan Horvat. In ker so jima zadišale stopnice, sta hitro dobila vsak svoj izziv. Jani je za dvajsetaka stisnil hardflip čez 9 stopnic praktično v miže, Jan pa je za nov set Bones ležajev sfajtal svoj nollie.

Čas je bil za odhod na naslednjo lokacijo in sicer park Navje. Ravno prav tehničen spot za kakšno zanimivo kombinacijo na zid, skočilo se je na manual po vodi (Marko Fogy), ob taisti vodi pobrusilo 5-0 (Tomaž Štajer), preskočilo spečo gospo (Jaka Tomšič), odfuralo kakšen game of skate, mladina je sipala trike čez set petih šteng in po vsem naštetem z dodatki sendvičev in sladkih pijač je bil že počasi čas za naslednji premik.

Pri Gospodarskem razstavišču oziroma Zavarovalnici Triglav nas je čakal tisti eeeeeekstra dolg zidič, ki je enostavno popoln. Eni so skakali preko stopnic in krajše travice/ploščic, Lovro Leben je skočil gor, zid je doživel cel kup fiftififtijev in boardslidov, mi pa smo hoteli in iskali še več. In dobili smo še več.
Žal je kmalu po boardslide shove-it out Sharkovo (Simon Stubelj) koleno reklo, da bo ponovno čas za predolgo pauzo, bil pa je čas, da spet asa iz rokava vržejo bratje Hrvatje iz Sunshine ekipe. Brata Vranić sta mu postregla z boardslide-run-boardslide na način Louieja Barlette iz Enjoi video klasike Bag of Suck (tega je stisnil Tomislav), tadrugi pa je bil frontside nosegrind pop out (by Bruno).
Hitro smo mulariji podelili Obsešnove decke, tastarim riperjem denarce in odskejtali do spomenika Rudolfa Maistra ter iskali trike in kombinacije preden nas je pričakal dež.

Na našo srečo je scanje prekinilo sešen točno za eno samo čikpauzo, a vseeno se je generalu postreglo s parimi manevri. Sam (Marko Fogy) sem hitro zavrtel minuto trajajočo nosemanual vrtavko, Sparky je dropnil iz konja, videli smo one-in-a-million situacijo, kjer se je ob handstand kickflipu (torej ob stoji na skejtu in flipanju decka z rokami) odlomil deck, Gašper Zaveršnik pa je z zgornjega robnika taildropnil na nosemanual in ga vlekel do dna.

Po manjši komunikacijski napaki smo se hitro vsi znašli na zadnji postaji 2023 sešna in sicer na ploščadi na Metelkovi (za ene SEM, za druge MSUM, za tretje mala meta, you name it). 

Občutek je bil, da istočasno skejta 50 ljudi in filing je bil taprav. Noge vidno utrujene, grla vidno žejna hladnih pivov, podelili smo še par nagrad, se udobno usedli v Triglavove stole, obujali spomine, delali načrte za naprej in s somišljeniki kramljali dolgo v noč.

Za nami je tako še en nepozaben street sešen izpod okrilja Obsešna, Pendreka in pomoči Zavarovalnice Triglav, Ljubljana pa se je še enkrat več izkazala za skejterjem prijazno mesto, kar pomeni, da bomo podobne akcije izvajali tudi v prihodnje.

TXT: Marko “Fogy” Žumer
Barvne fotografije: Domen Dajčman
Črnobele fotografije: Peter Fettich

Comments are closed.