FOTOREPORTAŽA: Obsešen Street Sešen 2021
June 22, 2021   //   By:   //   Vsebine, Skate, Domače novice, Novice   //   No Comment

Ponedeljek. 21. junij 2021. Prvi poletni dan. Svetovni dan glasbe. Dan skejtanja. Ja, na ta dan nas je zanimalo slednje. Po dobri stari navadi smo ponovno organizirali tradicionalno cestno divjačino v obliki Obsešen street sešna, ki je ponovno navdušila. Fokus letošnjega leta je bil na legendarno Cankarjevo ploščad in bližnje točke.

Cankarja se je napadalo, brusilo in naskakovalo že ob četrti popoldanski pa verjetno tudi kakšno minuto prej, ko je sonce neusmiljeno žgalo po telesu mnogoštevilčne zasedbe skejterjev in gledalcev. 3 štenge, 6 šteng, prenosni Elementov rail čez 3, trikov ni in ni zmanjkalo in tudi idej ne, zato je bil tudi premik na naslednjo lokacijo toliko težji.

Kot drugo točko za pobrusit smo si zamislili spomenik s sidrom na Kongresnem trgu, kjer so nas pričakale ograje in varnostnik, ki nam je dovolil 10 minut skejtanja. Da bomo teh 10 brez slabe vesti raztegnili na 60, niti ni bilo vprašanje. Triki so bili mikavni in mikavni so bili tudi bankovci za deset evrov, lepo zaviti v mini kuvertice Zavarovalnice Triglav. Tim Topolinjak, Jan Novotny, Tadej Skrbiš, Tomaž Štajer, Lovro Leben in Matjaž Pogačnik zvani Mati Jež so si s svojimi manevri prigrindali keš, zanimala pa nas je še stena na ploščadi čez cesto. Vprašanja, če to gre in če tisto slajda in če se da wallride… En, dva, tri in s pomočjo voska je Tedi zavlekel ollie to manual in z manuala wallie to fakie v mini klančinco. Starosta Igor Kragelj ni čakal niti sekunde in steni dodal še svoj signature wallride. Denarna nagrada? Ofkors.


Hitro je ura pokazala na premik do naslednje lokacije. Šlo je za niz ozkih  4 in 8 stopnic, ki so v neposredni bližini Cankarja. Res so zahtevne te štenge in nič čudnega ni, da smo dobili manj od pričakovanega. Poizkusov je bilo mnogo, a dlje ko do ollie + 180 kar ni in ni hotelo priti. Matjaž Bedenik ga je iz zida dropnil v improvizirano klančino, ko je Chris Khan le stisnil ollie in izraketiran kickflip čez 8.
In že se je mudilo na glavni spot dneva – double set na glavni strani Cankarjeve ploščadi. Medtem, ko se je večina že preselila tja in opazovala, kako štenge dobivajo svoj Flow Ramps handrail, pa se Chris ni pustil premaknit. Po mnogih poizkusih sta padla še ollie čez štirko in popoln hardflip čez osmico, nato pa je napočil čas za šov.


Modra štanga na dablsetu, to res ni hec. Bedo jo je stestiral tako, da je nanj naslonil deck, zalaufal in pogrindal do dna, Tomaž Štajer pa jo je napadel z boardslidom. Nejc Mrak jo je 3x zajahal in si priboril desetaka za pogum, a cilj je bil odfurat boardslide to fakie. Par 10 poskusov kasneje ga je smastil na clean in pobasal dvajsetaka. V enako vojno se je podal Nik Delost, po domače Marinc. Kako boleče so izgledali praktično vsi poizkusi ne bomo niti opisali. Je verjetno sam to čutil in čuti še danes. Tudi njegov trojni nasad na moški ponos smo nagradili z desetakom, vmes, med vsem tem pa se je Chris z otroško lahkostjo igral na štangi in skrbel za huronsko dretje in aplavze. Backside 50-50, ki mu je dodal še backside 180 out, frontside feeble grind, frontside lipslide, frontside boardslide in še šoker frontside 5-0. To, da jih je bila večina odfuranih v prvem poizkusu… ni besed.

Vmes se je že dodobra stemnilo, med najbolj vztrajne pa smo podelili še par Zmer Isto deckov in t-shirtov, ker smo pač v pričakovanju premierne projekcije tega novega Obsešen videa. Z desetakom smo nagradili še mlado skejterko Saro Pušnik, ki je pilila svoj prvi kickflip to fakie na benkini dobri 2 uri, na junior Obsešen posadko pa smo sprejeli zgoraj omenjenega Matjaža Pogačnika.
Ker pa je vedno čas še za kakšen trik, je dvojni set šteng dobil še družbo improvizirane benkine. A gremo na gor? Gremo na dol? Kdo se ga bo kako lotil? In že je nekje tam v daljavi Kragelj iskal pomoč e-bicikla. Vlekel je Miha Glavič, vlekel je Jan Novy in step up kicker se je izkazal za težjega od pričakovanega.

Ko pa je po kar nekaj bolečih poizkusih stisnil Mitja Vasič svoj ollie na gor, je ploščad divjala. Taisti trik je dodal še Chris, ki pa mu je postregel še en ollie – tokrat v obratni smeri. Ful spid, ollie čez 3, letenje čez vmesno ravnino in direkt v klanc. Norišnica!

Ko potegnemo črto, smo dobili vse. Trike, veselje, druženje, zaslužene hladne piksne piva, skratka tisto, kar nam je bilo v epidemiji bolj kot ne onemogočeno.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste bili del tega nepozabnega ponedeljka, hvala Zavarovalnici Triglav za finančni support, Flow Ramps za rail in še vsem tistim, s katerimi druženje nadaljujemo že ta petek v Švicariji, ko si bomo ogledali novi Obsešen video Zmer Isto.

TXT: Marko “Fogy” Žumer
FOTO: EKO

Comments are closed.