FOTOREPORTAŽA: Flowgrind Contest 2017
June 9, 2017   //   By:   //   Vsebine, Skate, Domače novice, Reportaže, Novice, Fotogalerija   //   No Comment

Pa smo pod streho spravili še 4. izvedbo International Flowgrind Contesta, ki ga je letos Nova Gorica gostila med 1. in 4. junijem – tokrat brez dežja, hvala.

4 dnevno skateboarding rajanje, ki sta ga ustanovila Davor Miljković in Marko Jazbinšek, slovenske gore list, živeč v Kaliforniji, se je pričelo že v četrtek s fotografsko razstavo slik iz preteklih Flowgrind dogodkov, skate park se je počasi začel polnit s skejterji, njegova okolica pa s šotori in ostalimi reklamnimi panoji sponzorjev, ki so bogato podprli dogajanje, ki ga je na slovenskem mogoče izpeljati samo v Novi Gorici. To, da se je skejtalo pozno v noč, je verjetno že samoumevno, saj ob parku stojijo močni reflektorji, ki zmorejo osvetliti tudi asfaltirano pot ob samem parku, na katerih so zrastli rejlčki in odlična betonska klopca.

Petek, uradno prvi dan dogajanja, je postregel z best line tekmovanjem, v samem centru mesta, torej strejlaj oddaljen od parka, kjer so skejterji iz tujine pokazali kako se stvarem streže. Igrala je muzika, bližnje kafane so se napolnile, ljudje so se na trgu ustavljali in z zanimanjem spremljali cca uro trajajoč sešen, ki ga je na koncu s super linijo treh trikov v zaporedju čez 3 stopnice in hidrant (fakie 360 flip), na klopco (halfcab noseslide nollie heelflip out) in čez kicker z bariero (frontside 180 late shove-it) zatisnil francoz Benjamin Garcia.

Ponovno smo se selili v park, nažgali muziko, nažgali mikrofone in s stoječimi aplavzi nagrajevali vse tiste, ki so se premierno v Sloveniji pokazali v best trick tekmovanju v bowlu. Videli smo vse in še več dokler ni Alex DeCunha vklopil svoj “special” in frcal tehnikalije eno za drugim. Nollie frontside heelflip to tailstall, ki mu je dodal še kickflip out oziroma in, torej v krivino, je bil manever, ki je najbolj navdušil in tako je šla zmaga v Anglijo. Žur se je v temi za ene nadaljeval tu, za druge tam, večina pa se je preselila na uradni after party.

– GALERIJA 1 BY EKO

Sobota, the day, dan kvalifikacij za štiri dekleta, štirinajst amaterjev in 30 takozvanih projev, dan pripekajočega sonca, dan, ko se je popilo neomejene količine vode, Monster Energyja, piva in pojedlo hudo dobrih rebrc. Skejterji, ki so prišli na Flowgrind iz trinajstih različnih držav tega sveta, so dali iz sebe vse atome energije in se skušali kvalificirat v nedeljski finale, kamor se je uvrstilo 20 asov iz elite, 8 amaterjev, ter vsa dekleta, ki so pristopila k tekmovanju. Po dolgem dnevu je ponovno prišel večer, ki ga je bilo potrebno nazdravit s somišljeniki in soborci. Marsikomu tako niti ni uspelo prit do after partyja, kjer sta ga s hip-hop ritmi trgala američana Apollo Brown in Skyzoo, kjer je bilo bojda noro!

Nedelja, zadnji dan, četrti dan Flowgrinda, po domače norija. Triki so padali kot za šalo, dekleta so potrgala, amaterska divizija tudi, dvajseterico projev pa smo s finalnimi nastopi kmalu zmanjšali na deseterico super finalistov. Ja, tam je šele pokalo po šivih in niti pomislit nočete kakšno delo je imela sodniška trojka, ki je tudi letos ocenjevala s pomočjo aplikacije, ki jo je razvila ekipa The Boardr iz Amerike. Ja, skateboarding ni hec, in ko poka, je prav da poka! In kako je pokalo še par minut kasneje, ko je napočil čas za izvedbo best trika.
Če je stvar tekla 15 minut, pa smo videli toliko tega in onega, da niti nimamo prostora pisat o vseh manevrih, ki so postregli dvojnemu nizu po 4 stopnice ter handrailu preko njih, a na koncu je bilo treba izbrat enega najboljšega. Tega je zasluženo pobral Justin Sommer, ki je stisnil toliko trikov, da je bilo kar težko določit zmagovalnega, ampak biggerspin flip frontside boardslide je bil brez dvoma tisti, ki je najbolj navdušil mnogoštevilčno publiko.

– GALERIJA 2 BY URBAN CERJAK

In že smo pri podelitvah nagrad finalistov, kjer je med mladimi tako kot lani slavil bulgar Marti Atanasov, družbo na podiumu pa sta mu delala še Italijana Stefano Gigli na drugem ter Vittorio Galetti na tretjem mestu. Pri dekletih je najbolj navdušila Asia Lanzi in za seboj pustila Taljo Sušec ter Lariso Podgornik, v pro eliti pa je na tretjem mestu pristal Benjamin Garcia, čarovnik Alex DeCunha je zasedel drugo mesto, s popolno vožnjo pa je na prvem mestu končal slovak Rišo Tury. Naš najboljši contest rajder Timotej Lampe Ignjić je s super hudo vožnjo pristal na osmem mestu in tako smo sklenili 4. edicijo Flowgrinda 2017, kjer je bilo naravnost fantastično! 2018 nam ne uide!

P.S. – Video kmalu!

TXT: Marko “Fogy” Žumer

FOTO: EKO in Urban Cerjak

Comments are closed.