FOTOREPORT: Best trick sešen/premiera Etnies Album
April 23, 2018   //   By:   //   Vsebine, Novice, Skate, Domače novice   //   No Comment

Leto 2018. Petek. 20. april. Datum, ko svet praznuje legalno poharijo, datum rojstva poklicnega slikarja švabskega porekla z imenom Adolf Hitler in nenazadnje tudi čas premierne projekcije težko pričakovanega Etnies videa Album. Našteta dejstva so bila vsekakor odličen razlog za takšno ali drugačno rajanje, kamor lahko vmes uturimo še best trick sešen in ga po atletsko izkoristomo kot čvrst trening pred olimpijskimi igrami čez 2 leti v Tokiju.

Cankar, glavna telovadnica slovenskega skateboardinga, je doživel še en napad več na svoj niz šestih šteng. 
“Legendarnih šest na legendarni šestki”, kakor smo poimenovali 60 minut trajajoč best trick sešen, je bil tokrat v znamenju ABD-jev, kar je v skate slengu kratica za že odfurane manevre (t.j. Already Been Done).
Iz YouTube in Vimeo arhiva smo izkopali šest trikov, ki so del bogate slovenske video zgodovine, ob katerih smo se slinili v njihovih aktualnih časih, izbrani manevri pa so v eni montaži na ogled tudi na našem Instagram profilu (@pendrekmag) in linkani par centimetrov nižje v taistem članku, ki ga pravkar prebirate.

In je digitalna ura odbila 18:30, ko se je papirna evidenca z napisanimi šestimi triki nalepila na vidno mesto in s tem razveselila (ali pa pač razočarala) prisotne bodoče reprezentante slovenske OI skejtarije. Le kdo se bo katerega lotil, je zanimalo marsikoga, kajti prvega uspešnega čaka nagrada. Pravila so kaj kmalu vsem postala jasna, nekje v sami fazi brainstorminga pa je padla še ena naravnost fantastična ideja. 
“V primeru, da se nosilec napisanega arhivskega trika pojavi na samem sešnu in na današnji sončni petek ponovi svoj lasten trik, nagradimo tudi njega – če bo le tega odfural prvi, jasno!” je predlagal Emil. Zakon! Zrihtamo tudi to!

Brez slabe vesti je že minuto po napovedanem štartu Sandi Pavlovič odfural kickflip to manual na pločnik, ki ga je balansiral po zadnjih dveh biciklih do šestih šteng in jim namenil firecracker, kar je leta 2011 odfural Nejc Sirk za video OJD 3. Nejc se je pojavil tudi na tem sešnu, ki pa je kmalu v šali dodal “Evo, zdej pa mi ni treba svojga trika še enkrat gurat.”
Par minut kasneje je gruča potencialnih olimpijoničarjev že pridno treniralo skok v višino in želelo napasti Ollie na 6 šteng, ki ga je na Obsešen Street Sešnu leta 2016 stisnil Tadej Skrbiš, prisoten tudi tokrat. Brez dvoma bi ga tudi danes nabasal na gor, a kaj, ko ga je španski anglež slovenskega porekla Chris Khan stisnil par sekund kasneje in nadaljeval s sešnom do zadnjega (med drugim je stisnil na šestko frontside 180 in čez njih nametal frontside pop shoveit, hardflip, 360 flip, nollie flip, fakie flip pa verjetno še kakšnega za usput).

Matjaž Bedenik, Bedo po domače, MVP na praktično vseh sešnih, ki se jih udeleži, je dobil idejo, da bi bilo pa mogoče fino probat Fakie 360 flip, katerega je zabril Dean Gostimirović AKA Dejči za Obsešnov full-length video To Ni Hec pred devetimi (!) leti. Za štart je pri pristanku odlomil deck, si sposodil skejt, nadaljeval z vojno, ki mu je povzročila kar nekaj bojnih ran, a popoln pristanek je že kar trkal na vrata. Boom! S perfektnim lendingom na šraufe smo pod streho spravili že tretjega od šestih trikov. 
Prej omenjeni Chris se je hitro lotil še enega napisanega manevra. Ta sliši na ime 360 Boneless s katerim je upal, da mi (beri Fogy) s tem dvigne hype in da se ga tudi sam lotim 14 let kasneje, kolikor je minilo od časa, ko je luč “sveta” ugleda video Collapse, izdan konec leta 2004. “Maš to Fogy!” je bilo edino, kar mi je poleg šteng, čez katere nisem skočil že vsaj 10 let, ostajalo v glavi. In je par poizkusov kasneje padel tudi 360 boneless. 14 let kasneje!

In smo čakali in upali na še zadnja 2 trika. Nejc Mrak se od samega štarta sešna ni in ni ustavil s poizkušanjem switch pop shoveita, pod katerega se je leta 2000 podpisal Igor Kragelj, ko je bil sestavljen video Youngsters 2. Na stotine bolečih pristankov, gledanje na uro in upanje, da se bo v teh 60-ih minutah zgodilo vse, kar se je načrtovalo. Medtem je grobi zid preko legendarne Cankarjeve šestke na polno voskal Robi Perko v prepričanju, da zmore sfurat frontside boardslide pop out to fakie, ki ga je leta 2005 zadrsal Tomaž Šantl, ko je nastajal video Listen to Srečna Mladina. S pogledovanjem na uro je ob popivanju Cockte in novih sugar free okusov Monster Energyja prisoten kolektiv čakal na uspešne doskoke v telemark in s tem morebitno kljukico s strani olimpijskega komiteja. 
In ko ga je uspešno stisnil Perko z deckom, ki je bil tik pred lomom, je bilo le še vprašanje, če bomo uspeli postavit češnjo na smetano, kajti brusimo ga že 57 minut in so na voljo le še 3 minute…

Pa smo jo! 2 minuti pred koncem je Nejc odpeljal switch pop shoveit, ki bi ga verjetno lahko tudi prisotni Kragelj pa so mu debate o kompjuterskih streljačinah tokrat bolj dišale kot samo poizkušanje ponavljanja lastnega manevra starega debelih 18 let – povsem razumljivo in brez kakršnekoli zamere. 
Začeli so se aplavzi in veselje, ki so se nadaljevali in zaključili par streljajev stran v bližnjem Obsešen shopu na Gregorčičevi, kjer se je šesterici tauspešnih (Sandi, Chris, Bedo, Fogy, Perko in Nejc) podelilo zlate medalje z Etniesovim žigom.

Za trud se je z Obsešnovimi mesh čepicami nagradilo še Lovra Lebena, makedonskega kolega Klimenta in Filipa Krebsa, konzervirano nazdravilo, vmes čvaknilo še kos pice, ki jih je nepričakovano dostavil legendarni skejter Danči in se prepustilo užitkom ob buljenju frišnega Etnies videa Album, ki je enostavno nor! Slej ko prej ga boste lahko našli tudi na spletu po legalni ali pa pač malo manj legalni poti, popolnoma legalno pa si lahko pogledate naš skupek legendarnih šestih trikov, ki smo jih v zgornjih vrsticah tako ponosno opevali medtem, ko se boste morali z današnjim izkupičkom zadovoljiti zgolj v obliki fotografij.

Na tem mestu se še enkrat več zahvaljujemo vsem skejterjem, vsem prisotnim in vsem tistim, ki veste kdo ste in predvsem zakaj ste, ker je zaradi vas slovenski skateboarding community večji, boljši in lepši!
Peace, love & sretno svima koji slave. 4:20

TXT: MFG
FOTO: EKO

A post shared by Pendrek Magazin (@pendrekmag) on

Comments are closed.