EKSKLUZIVNI INTERVJU: MARK FROLICH
March 11, 2016   //   By:   //   Vsebine, Novice, Skate, Domače novice, Intervjuji, Tuji, Tuje novice   //   No Comment

portrait

Kot vsak skejter, sem tudi sam en tistih, ki redno meče svoje poglede na celotno svetovno sceno. Pa naj gre za prevladujočo ameriško, podcenjeno japonsko in kitajsko pa do skejterjev iz Kanade in Avstralije in jasno do celine, na kateri živimo tudi mi – Evropa. Spotov je mnogo, rajderjev pa toliko, da se jih ne da našteti, kaj šele, da bi lahko povedal, kdo je tisti en in edini skejter, ki ti je pravi wow. In če se sam potrudim, vem, da je Jart pro Mark Frolich en tistih, za katerega sem ob vsaki sliki in triku v videu ekstra odprl oči. Tip ubija od dneva ena in prav v čast mi je ne le to, da sem uspel skupaj spravit tale intervju, pač pa dejstvo, da sva čez noč postala frenda. Prijetno prebiranje ekskluzivnega intervjuja!

FOGY: Moram začet na začetku. Kaj te je kot nemškega skejterja premaknilo in nastanilo v Barceloni?
MARK: Po končani šoli sem bil na touru. Malo naokrog in je padla odločitev, da se skoči do Barcelone. To je bilo pozimi leta 2006 in ena stvar je vodila k drugi in pripeljala do tega, da sem ostal tukaj malo dlje in do danes se nisem odločil premaknit kam drugam, haha. Noro, 10 let je že skoraj od tega. Se mi zdi, da je Barcelona kot neke vrste droga…

FOGY: Sepravi lahko potrdiš, da je Barcelona boljša kot druga evropska mesta za skejterja s kariero?
MARK: Evropa je vsekakor fajn, če bi rad porinil svoj skateboarding naprej, obstajajo pa jasno tudi druga mesta, v katerih ti premik naprej lahko uspe, bi pa trdil, da je ful pomembna stvar ta, da imaš glavo na mestu in dobro bando za druženje in furanje, kjer drug drugega motivira. To res pomaga. Poglej skandinavske skejterje tukaj – izdajajo super material, uživajo v vseh pogledih, vibe ob njih je dober pa čeprav njihova domača mesta niso najboljša za skejtat. To gledam predvsem s stališča vremena in klime, ampak vedno se najde neka pot. Ja, družba je pomembna, zelo pomembna pri skejtanju.

nosegrind
Nosegrind; foto: Daniel Suarez

FOGY: Jart Skateboards je evropska firma in ti si njen pomembni del. A lahko z nami deliš kakšno ekstra informacijo oziroma zanimivost, ki je mogoče ne ve čisto vsak?
MARK: Dejva rečt, da je naš nov video, ki je v pripravi (kar zadeva muzike) velik napredek. Res sem vesel, ker je ful težko dobit avtorske pravice s strani avtorjev, tako da sem še tolko bolj zadovoljen zdej, ko vem, da bo video vseboval dobro glasbo.

fip
Kickflip; foto: Dani Millan

FOGY: A se je tvoje življenje ful spremenilo odkar si postal profesionalni skejter?
MARK: Vesel sem, da sem na tej poziciji, kjer lahko rinem in plačujem svoje življenje skozi skateboarding, se mi pa zdi, da se stvari spet niso tako spremenile, saj sem že od nekdaj predan skejtanju in stvari, ki se jih lotevam, se lotevam vedno v piko. Pride pa vmes do spoznanja, da se bo verjetno nekdaj nekje najdel človek, ki si mu vzor, ki se bo zgledoval po tebi in takrat moraš kot vzornik malo bolj pazit in gledat na to, da boš bil v normalni poziciji, sepravi vsake tolko se potrudim, da zajebem manj stvari kot nekoč, haha.

FOGY: Meni se zdi, da delaš kar pravilno tako ti kot tudi Jart Skateboards, ki je ravnokar štartal z novo lepilno tehnologijo 2XS. A jo lahko primerjaš s katerimi ostalimi tehnologijami desk iz preteklosti?
MARK: Nova tehnologija 2XS je sigurno dobra nadgradnja desk, ki so jih v tovarni izdelovali prej. Bolj so odporne na lom. Mnogo je firm, ki so razvijale raznorazne tehnologije – ene so se prijele, druge pač malo manj. Sam sem navdušen nad tem, kar je nastalo pri Jart Skateboards in glede na to, da sam kar pogosto lomim skejte, se mi zdi, da so tudi v firmi lahko kar zadovoljni, haha.

FOGY: Moram se vrnit v preteklost in se dotaknit eS footweara in časa, ko si postal njihov del in potem je firma javila, da ugaša svoje mašine. Kako se človek spopade s takšno vestjo?
MARK: To je bilo pa res u kurcu. Nikakor se ne moram zahvaljevat tem ljudem, ki so mi dali to šanso, da sem bil njihov del in bi verjetno še bil, če ne bi okoliščine bile takšne kot so. Dandanes je težko s skejterskimi firmi čevljev. Sam niti vedel nisem takrat, da je boj za obstanek pri eS tako na dnu, ampak če je kdaj čas za tovrstne spremembe, je bil čas takrat in je čas zdaj. Skate firme šuhov se morajo zavedat, da se lahko vsakemu to zgodi čez noč. Ne bi rad izpadel pizda oz. zvenel nespoštujoče, ampak tako pač je, ko imajo “športne” firme šuhov takšne (ne)omejitve in takšno moč in postajajo velik del tega biznisa…

FOGY: Zadnji videopart, ki si ga stisnil, je bil (če se ne motim) tvoj že viden material ponovno namontiran v zahvalo Lemmyju Kilmistru in kar mnogo ljudi ne ve, je bilo izdano pod imenom Stand le par dni preden je Lemmy umrl…
MARK: Skoraj imaš popolnoma prav. Moj material je bil sicer ves nov in vse, kar sem posnel, je bilo posneto s strani frenda Burgija (Johannes Burgstaller) v roku enega meseca. Tudi on je mega Motorhead fan, Lemmy pa je umrl 4 dni po svojem rojstnem dnevu. Doktorji so v njegovem telesu odkrili neko res agresivno obliko raka in 2 dni kasneje je umrl. Res sem vesel, da je video Stand sploh nastal pa čeprav verjetno možakar niti ni imel šanse in moči, da bi si ga uspel pogledat, ampak vseeno je bil narejen in posvečen prav njemu – da se mu zahvalim za vsa ta leta, ko je držal rokenrol lajf na nogah, za vso motivacijo, ki je in bo vedno ostala z nami.
Motorheade sem si uspel v živo pogledat lani novembra v nemškem Duesseldorfu. Šov je bil izjemen, vsi trije so na odru dali vse od sebe, je pa bilo videt, da je Lemmy resnično utrujen. Žalostno je bilo videt človeka tako trpet in po drugi strani res inspiracijsko, da ga človek še vedno rocka pa čeprav se ni mogel premaknit oziroma sklonit niti za par centimetrov. Rekel je, da hoče hodit po turnejah in špilat za oboževalce do svojega sedemdesetega leta in to je točno tisto, kar je naredil. Izpolnil je svoj cilj! Res imam mega spoštovanje do tega človeka in po tem koncertu se mi je zdelo prav, da mu naredim nekaj v zahvalo in s tem z njim praznujem njegov 70-i rojstni dan…

FOGY: Kapo dol, stari… Zdaj nam pa lahko zaupaš kako to, da si se poslovil od svojega dolgoletnega sponzorja cunj Ezekiel in presedlal na Forvert cunje?
MARK: Jeba… to je bil res težek korak, še posebej za to, ker so fantje pri Ezekiel res lepo skrbeli zame pa še super smo se razumeli. Je pa stvar v tem, da se je Ezekiel v zadnjih časih precej distanciral od skate scene in se fokusiral bolj na druge smernice in tako je vse težje bilo najti budget za ekipo. Ravno takrat je kriza udarila mnogo nekih firm, kjer so se ene zaprle, druge pa so preživele tako ali pa drugače. Vesel sem, da je Ezekiel preživel in v prihodnosti jim želim vse lepo, sam pa sem začutil, da je čas, da se preusmerim nekam drugam in ravno takrat je prišel Forvert. Kljub temu, da sem se od Ezekiel težko poslovil, so mi tudi fantje tam zaželeli srečno pot naprej, Forvert pa ni le moj sponzor cunj, pač pa imam tudi mesto team manegerja, tako da smo ravno v fazi, ko mečemo skupaj neko malo ekipco. Zakon mi je, da imam na firmo lahko vpliv in se veselim prihodnjih projektov in turnej z ekipo.

oli
Ollie; foto: Stefan Zanette

FOGY: Novi Jart video se bo predstavil že ta ponedeljek, 14. marca. A čutiš kaj pritiska in kdo bo po tvojem mnenju imel najboljši part?
MARK: Snemanje za videopart je vedno neke vrste pritisk, ampak glede na to, da to ne bo moj prvi, mislim,  da sem se tekom vseh snemanj tudi kaj naučil pa čeprav sem in tja moraš izgubit živce. Sem pa se fokusiral na to, da bojo moje minute izgledale in izpadle čimbolj naravno. Na turnejah sem skušal skejtat dobro, prinest kaj svežine v času skejtanja na domačem terenu in predvsem uživat maksimalno. Je pa bilo še kar težko vse to, glede na dejstvo, da sem se vzporedno lotil kar nekaj projektov, ampak še vedno sem rajši polno zaseden kot kompletno zdolgočasen. Pa še uživam v tem, da živim hitro. “Live fast, die ol”. Ja Lemmy, veš da bom poizkusil, haha.
Oh, najbolši part? Vedno je težko napovedat, še posebej tokrat, ko nisem videl vsega materiala drugih rajderjev, vem pa, da bo Adrian Bulard potrgal…

FOGY: Tudi sam najbolj čakam, da vidim, kaj je spet spravil skupaj. In on in Sergio Munoz in tudi ti. In potem? Kaj sledi po videu?
MARK: 2 dni po premieri že pičimo v Mexico z Jartom, imamo pa nekako cilj štartat s snemanjem videa z res kompletno Forvert ekipo, kar bo kar dobra misija, generalno pa… ja, it dalje, mošat, premikat se… in se nehat pritoževat, haha.

FOGY: Mogoče Slovenija? Poznaš koga tukaj, kakšne spote, videe oziroma karkoli drugega?
MARK: Tebe poznam, haha. To bi bila moja slovenska povezava. Sem videl pa klipov in slik s Slovenije. Ljudje mi pravijo, da je ful lepo tam poleti. Ne bi bilo slabo še v živo to preverit nekoč.

FOGY: Torej lahko za zaključek poveš kaj pametnega slovenskim bralcem našega webzina in jim mogoče sporočiš kakšno pametno misel oziroma nasvet.
MARK: Tebi bi se rad zavalil za tole! Moram pa se zahvalit vsem svojim sponzorjem:  Jart Skateboards, Forvert, Plan-B skateshop, Lousy Living in tudi Urban distribuciji in Mosaic-dist za vso pomoč.
Pozdravil bi familijo in vse frende!
Pametne besede? Uživaj ob tem kar počneš. Bodi hvaležen za tisto kar imaš in skušaj to nekako vrnit nazaj v okolje.
Živ’!

OBSEŠEN SPLETNA TRGOVINA:
http://obsession.si/SI/jart-breaking-jart-frolich

jart deck

Comments are closed.