CHECK-IN: Miha Miklavčič
January 11, 2018   //   By:   //   Domače novice, Vsebine, Domači, Skate, Novice, Intervjuji   //   No Comment


Pushing, Ljubljana

Slovenski skateboarding je skozi svojo zgodovino rodil kar lepo cifro rajderjev – ena imena so bila (oziroma so) bolj odmevna, druga spet malo manj. Eni pridejo na sceno hitro in hitro z nje odidejo ter se fokusirajo na druge zadeve, spet drugi pa so na njej že en čas in se je še kar držijo in uživajo ob tem kar delajo. Miha Miklavčič je tisti, ki se je našel v zadnjih besedah prejšnjega stavka. Stilsko doteran, selekcija trikov zanimiva, predvsem pa izbira spotov, ki se jih ne loti vsak. No, Tony Trujillo recimo…
Prijetno prebiranje naslednjih vrstic, kjer gre za krajši intervju v naši “stalnici” Check-In, kjer tokrat odgovarja Miha.

MF: Moraš se spomnit in sigurno se spomniš svojih začetkov skejtarije. A greva za štart tega intervjujčiča tja?
MM: “Bil sem star 14 let, ko sem začel domačim težit za dilo iz Hervisa. In smo leta 2018, ko sem star malo čez 30 in sem še vedno poleg ostali stvari, ki jih prinese lajf, še vedno na skejtu. Začetki vsega tega segajo v čas, ko sem bil doma v Grosuplju, kjer dejansko ne samo, da ni bilo nobene scene, celo čuden si bil, če si se s skejtom metal čez vse, kar je malo večja vas ponujala. Ampak ja, sva s kolegom vodila sceno skateboardinga v Grosuplju. Ni minilo leto ali dve in sem dejansko tam ostal edini skejter. Mal je bilo bed, ampak je samo veselje do skejtanja to bedo premagalo. Sprijaznil sem se s “sceno” in ko sem nadrkal osnovne trike, sem začel hodit skejtat v Ljubljano – največkrat do Cankarja ali pa na Vič, kjer je stal tamoder skatepark, kjer je bilo zmeri dost ljudi in smo se zmeri meli fajn. Veliko takega folka sem spoznal tam, s katerimi smo s triki drug drugega motivirali in vedli zakaj se trudimo.. al pa tudi ne, hehe. In med njimi je bil tudi Nejc Vašl, s katerim še danes več ali manj skos furava skupaj in ubistvu drug drugega hajpava za vse kar nama je dobrega uspelo na skejtu od takrat pa do danes.
Kljub temu, da z leti človek pride do pomanjkanja časa za te stvari, ki jih moraš opravljat, da preživiš, nisem nikoli zaradi tega manj skejtal. Na skejt se spravim rad vsaj parkrat na teden. Tudi cestno veliko kolesarim in nasploh hočem ostat čimbolj aktiven, ker mislim, da bi šlo brez tega tudi s skejtanjem hitro na dol.”

Yank in, Maribor

MF: In potem smo te bolj kot ne opazili in si postal opažen poleti na Koleziji, ko smo uprizorili eS Game of SKATE leta 2009, ko je folk kapnil tja z vseh vetrov…
MM: “Bil je čisto povprečen dan za vikend. Furat smo šli že malenkost bolj zgodaj, po spotih po Ljubljani. In je bila ura okrog druge pa smo šli bolj kot ne za foro pogledat na ta session. Nikoli mi ni bilo do nekih tekmovanj, kompetišnov in tega, raje sem imel take sešne, da prosto furaš in še kej novega vržeš. Takrat je bilo pa mal drugače, ko sem najprej rekel v stilu “Mah, ne bom tekmoval” pa je od Nejca prišlo “A dej ne bod spet pička…” Pa dobr, pa grem. In sem šel in se uvrstil med taprve. Yay, hehe.”

MF: Ampak fural si pa povsod, snemal, videl pa nismo ničesar? Al smo?
MM: “Ja, takrat smo s kolegi dosti hodil naokrog in snemali. Praktično smo prefurali celo Slovenijo in njeno okolico. Parkrat smo šli tudi v Barcelono in potem celo naredil nek slabo uro trajajoč skate video, kjer imamo vsi posaezniki svoj samostojno part… ampak takrat ni ta video prišel do širše javnosti.”

Nosemanual, Murska Sobota

MF: No, kdor te ni uspel videt furat takrat, te je pa brez dvoma opazil v enem najbolj brutalnih trikov iz Obsešen videa Neverendingstory, s katerim zaključiš del frendov. Ko mi je Kiki, s katerim sem bil takrat cimer, povedal, kaj imaš v planu, sem brez slabe vesti rekel “Ma ta je prfuknen”… Vem, da se je taistega trika na taistem spotil lotil tudi Tony Trujillo…
MM: “Po vsemu kruzanju po Ljubljani smo odkrili še ta spot, prenovljene mrliške vežice na ljubljanskih Žalah. Veliko smo hodil furat tja, spot je bil še čist nov, lep, mini bankci, lep flet, wallride čez štenge in konec koncev tudi mir dokler ni prišel kdo zamorit. Zmeri, ko smo tam furali, sem govoril kako fino bi blo, da bi si upal dropnit to steno in da bi posnel. Več let sem premišljeval o tem. In je prišel čas, da probam… in drugič… pa tudi tretjič, vmes pa je prišel v Slovenijo TNT (Tony Trujillo) in dropnil pa sem si rekel “Jah, zgleda da se da, hehe”. In ravno takrat se je zaključevalo snemanje Neverendingstory. Ko me je Kiki vprašal, če imam kakšen trik v glavi, da bi ga stisnil v friends sekcijo, sem bil takoj za, v glavi sem imel pa točno ta drop. Pa smo šli. Sem ga dropnil parkrat, odlomil deck, si sposodil friendov deck, še parkrat probal in končno odfural! No sej, potem smo šli pa itak pit, haha.”

Drop in, Ljubljana

MF: Mission completed! Ubistvu kar dost odstopaš od povprečnega skejterja.
MM: “Vedno sem na skejtanje gledal s strani bolj ustvarjanja kot dejansko športa. Zmeri mi je fajn pogledat kak nov, bolj art/skateboarding krajši video kot nek nov high hammer trik na trik video, zato tudi sa rajš tako nastopam kot da nekej ustvarjam v tej smeri. Skejtanje mi daje nekako v prvi vrsti športno aktivnost, vse kar je naprej, pa je ustvarjanje na takšen ali drugačen način na tem področju, se met fajn, se zabavat in seveda probat čimveč dobrih trikov odfurat!”

MF: Na svojem Instagramu imaš ful umetniško usmerjenih fotk, tudi skejterskih in ob njih pripis #naklancu. Je skrivnost za kaj gre? Nekej vem, da se pripravlja…
MM: “#naklancu je čist iz heca. Je pa res, da je med skejtanjem lahko veliko stvari na klancu pa še hešteg ni bil izrabljen pa se mi je zdel lih tolko smešen kot resničen, če ga povežeš s samo skejtarijo. Zlo rad slikam, včasih manj, včasih bolj, vedno pa najrajši črnobelo fotografijo. Sem imel v mislih nardit #naklancu video v stilu fotk… Ne izključujem možnosti, da ne bi kdaj res natala… seveda enkrat bo!
Ampak je pa vmes prišla druga ideja, da mogoče kej bolj resno spet začnemo snemat. Želja vsakega skejterja je, da posname kaj pametnega in tudi moja ni bila nikol drugačna. Pridružil sem se skupinci istoželjnih, povezali smo se v nek team, dobili super snemalca, ki nas vse skupi žene isti cilj in motivacija, da nardimo nekej, da bojo lahko tudi drugi vidli… pa tudi to, da skejtanje je in obstaja tudi v Sloveniji.
Zdej pa gremo čimveč furat in snemat pa se vidimo na (video) platnu al pa kar tko.”


Instagram:
https://www.instagram.com/miha.mi/


Kickflip, Vrba na Gorenjskem

 

Comments are closed.